Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Záhada: Země v lese dýchá! Podívejte se na neuvěřitelné video

Muž natočil dýchání země v lese. A nejde o podvod.
Muž natočil dýchání země v lese. A nejde o podvod.  (Autor: Youtube.com)
Autor: shp - 
12. listopadu 2015
21:45

Říká se, že lesy jsou plícemi Země, ale to, co viděl na procházce Kanaďan Brian Nuttall, není žádná metafora ani přísloví. V Novém Skotsku totiž natočil, jak země dýchá. Nejenom, že je na záběrech vidět, jak se země skutečně nadechuje jako člověk, ale dech je dokonce slyšet.

Muž pozorně natočil zemi, která se rytmicky zvedala a zase klesala, stejně jako se pohybuje lidská hruď při dýchání. Záběry vypadají poutavě i hororově zároveň.

U videa se ihned objevily spekulace, že jde o podvrh, ale není tomu tak. Odborníci potvrdili jeho pravost a dokonce přišli s vysvětlením, co dýchání země způsobuje.

Jde o jev, který způsobují stromy, konkrétně jejich kořeny. Když jsou ve větším skupenství poblíž sebe, jako právě v lesích, může se stát, že dojde k pohybu země, který připomíná právě dýchání.

Když vítr pohazuje s větvemi v korunách, kořeny stromů nadzvednou zemi, která je pak měkčí a vratší. A když je síť kořenů propletena jako v lesích, nadzdvihuje se pak při větru jako při dýchání.

Video  Dýchající země  - YOUTUBE.COM
Video se připravuje ...

naidka ( 13. listopadu 2015 08:16 )

Při bezvětří by se země v lese zřejmě udusila.

miap ( 13. listopadu 2015 08:13 )

Presne! Vzhledem k silnemu vetru, ktery je na videu videt, se stromy ohybaji a koreny zvedaji okolni pudu. (y) Takova hloupost! A jeste ty reklamy!

modro ( 13. listopadu 2015 07:07 )

Ten pohyb neni způsoben "dýcháním" ale prudkým větrem.

Zobrazit celou diskusi