Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Intriky a pomluvy u radikálů na Ukrajině. Pravý sektor přišel o svého vůdce

Autor: ČTK, mb - 
12. listopadu 2015
10:50

Vůdce ukrajinských nacionalistů Dmitrij Jaroš oznámil, že odstupuje z čela radikální organizace Pravý sektor. Právě ta loni v únoru sehrála klíčovou roli při takzvaném Majdanu, kdy byl při státním převratu svržen prezident Viktor Janukovyč (65). Jaroš sice odstoupil, ale dále prý zůstává „nacionalistou a revolucionářem“.

Jaroš rezignaci vysvětlil rozpory s dalšími členy vedení ohledně budoucnosti nacionalistického hnutí. Nehodlá být pouze fingovaným vůdcem, protože je zvyklý nést osobní odpovědnost za vše, co se v Pravém sektoru děje. I po rezignaci prý zůstává „nacionalistou a revolucionářem“.

Vedení Pravého sektoru ale tvrdí, že Jaroše k rezignaci přimělo chování několika jedinců, diktované „obchodními zájmy, ambicemi a možná i sepětím s tajnými službami“. Prý jen vinou intrik a pomluv byl Jaroš donucen k odstoupení. Vedení ale slibuje, že v nejbližších dnech svolá jednání, na které pozve Jaroše, aby se situace definitivně vyřešila. Má být rovněž vypracována další „revoluční strategie“, která by odpověděla na nespokojenost členstva.

Jaroš se stal poslancem ukrajinského parlamentu, ukázalo se ale, že na jednáních sněmovny patří k nejčastěji chybějícím zákonodárcům. V rozhovorech s novináři tvrdí, že jeho místo je spíše na bojišti než v parlamentu. I při svém odstoupení připomněl, že odpovědnost za vedení hnutí rozdělil v době, kdy utrpěl zranění v boji s protivládními jednotkami na východě země.

V létě Jaroš vedl demonstraci asi tří tisíc nacionalistů v centru Kyjeva, požadující odstoupení současné vlády. Odmítl však podezření, že by chystal státní převrat. Demonstrace následovala krátce po dramatické přestřelce členů Pravého sektoru s policisty v Mukačevu na západě Ukrajiny, v jejímž pozadí byl podle expertů boj o sféry vlivu při lukrativním pašování. Někteří komentátoři vykládali přestřelku i jako známku, že Jaroš ztratil nad svými lidmi kontrolu.

Mezitím separatisté oznámili, že v posledních dnech odrazili několik útoků ukrajinských sil. Pravý sektor patří mezi nejaktivnější složky bojující v krvavé občanské válce na východě Ukrajiny.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi