Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Diamant za „všechny peníze“. Za dvanáctikarátový Blue Moon dal kupec 1,2 miliardy

Autor: ČTK, kle - 
11. listopadu 2015
21:55

V přepočtu za rekordních 1,2 miliardy korun vydražila ve středu aukční síň Sotheby's v Ženevě dvanáctikarátový modrý diamant Blue Moon. Informovala o tom agentura Reuters. Diamant se našel v roce 2014 v Jihoafrické republice. Následně jej v New Yorku půl roku opracovávali.

Vzácný diamant měl původně váhu 29,6 karátu, po půlročním opracovávání v New Yorku má nyní 12,03 karátu. Neznámý zájemce za něj zaplatil 48,26 milionů dolarů (1,21 miliardy korun). Odhadní cena činila 35 až 55 milionů USD (881 milionů až 1,38 miliardy korun).

Už při nálezu kamene odborníci odhadovali, že bude mít po vybroušení obrovskou cenu.

„Kámen je mimořádně jasně modrý s výjimečnou sytostí, tónem a čistotou. Je pravděpodobné, že jako vyčištěný kámen bude mít obrovskou cenu a význam,“ uvedl tehdy podle serveru Diamond World nálezce, společnost Petra Diamonds.

Modré diamanty jsou nejvzácnější hned za červenými a jihoafrický důl Cullinan je jejich hlavním nalezištěm na světě. Už v roce 2013 tam stejná společnost našla modrý diamant o hmotnosti 25,5 karátu a prodala ho za 16,9 milionu dolarů (dnes 425 milionů Kč).

Z dolu nedaleko Pretorie pochází také největší hrubý diamant světa – Cullinan. Našel se v roce 1905 a váha původního kamene byla 3106 karátů. Po opracování byl rozdělen na několik menších kamenů, které nyní zdobí anglické korunovační klenoty. Cullinan I. neboli Hvězda Afriky je zasazen v královském žezle a s 530 karáty je druhým největším broušeným diamantem na světě.

Za rekordní částku se ve středu na aukci síně Christie's v Ženevě vydražil i jeden z největších růžových diamantů na světě, který je zasazen v prstenu. Dražitel za šestnáctikarátový kámen zaplatil v přepočtu 719 milionů Kč.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi