Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

OSN vyzývá Austrálii: Přestaňte sterilizovat děti a netýrejte uprchlíky

Autor: mb - 
11. listopadu 2015
15:42

OSN kritizuje Austrálii kvůli šokujícímu porušování lidských práv. Canberra provádí nucené sterilizace postižených žen a neštítí se sterilizovat i děti. Výtky má též OSN k tomu, jak se země chová k uprchlíkům.

„Je hodně těžké monitorovat konkrétní případy, protože každý australský stát má trochu jiná pravidla a regulace. Minulý rok provedli sterilizaci na malém děvčátku, které bylo postižené, ale stát Jižní Austrálie odmítl poskytnout jakékoliv další informace,“ popisuje alarmující situaci Carolyn Frohmader, šéfka organizace Ženy s handicapem. Dle Frohmader australské úřady záměrně tají případy sterilizace, a snaží se tak zabránit průniku informací na veřejnost.

Většinou bývají sterilizovány lidé s mentálním handicapem, ať už se souhlasem opatrovníka, rodičů či úřadů. Organizace ale zaznamenala i případ, kdy ženu, které je nyní 39 let, Austrálie ještě jako dítě sterilizovala jen kvůli tomu, že měla vadu zraku.

Otřesné chování k uprchlíkům

Dle OSN navíc Austrálie zachází nelidským způsobem s uprchlíky. „Vyzýváme Austrálii, aby začala respektovat lidská práva běženců a začala se k nim chovat humánně. A to včetně těch, které zadržuje mimo své území na Papui–Nové Guineji a ostrově Nauru,“ prohlásil americký delegát.OSN doporučilo v roce 2010 Austrálii sérii opatření, která měla posílit lidská práva. Konečný report o pokroku, který Austrálie učinila v této otázce, bude zveřejněn až ve čtvrtek, ale pro Canberru přichází zpráva v nejméně vhodnou dobu.

Jen před pár dny se na Vánočním ostrově vzbouřili uprchlíci právě kvůli špatným podmínkám v azylovém středisku. Nepokoje vyvolala smrt muže, který „už podmínky v táboře dále nemohl snášet“.

Běženci na mnoha místech založili požár, ozbrojili se baseballovými pálkami a postavili barikády. Pořádek zjednaly až policejní posily, které na ostrov dorazily o dva dny později. Amnesty International též tvrdí, že Austrálie uplácí pašeráky lidí, aby lodě s utečenci nepřiplouvaly k australským břehům. Pobřežní stráž prý také místo přijetí uprchlíků odtahuje lodě zpět do mezinárodních vod.

hejpockej ( 12. dubna 2018 06:45 )

politicka korektnost aneb vse k zaniku civilizace, vse proti prirode, selsky rozum jde do haje, naivita a blbost vitezi.

hejpockej ( 12. dubna 2018 06:40 )

za prve, nikdo upruchliky nenuti aby prchali zrovna do Australie, muzou preci prchat jinam. Za druhe, kdyz se jim podminky nelibi, tak muzou prchnout zpatky odkud prisli, nikdo je nenuti aby zustavali.

5638 ( 11. listopadu 2015 18:38 )

bre-burda lépe bych to nenapsala, 100 % pravda a ať si přiblblí moralisti trhnou nohou!!!!

5638 ( 11. listopadu 2015 18:33 )

Jediná Austrálie ví co se má dělat. Muslimáky nepustit déle než je třeba, i za cenu vracení lodí zpět. A s těmi dětmi ať OSN drží tlamu, lepší je přece, aby tyto hendikepované děti dál nerodily zase to stejné. Sexuálně žít ano, ale bez potomků. Pak si všichni drží hlavu nad plnými ústavy těchto chudáků.

diskutujici ( 11. listopadu 2015 17:14 )

Kritizuji je? Tak to dela Australie evidentne dobre

Zobrazit celou diskusi