Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Ukrajinu stále děsí Rusko: Putina má zastavit „mořský val“

Autor: mb - 
11. listopadu 2015
06:43

Ukrajinské úřady oznámily, že na pobřeží Azovského moře u Mariupolu vybudují „mořský val“, který má zabránit „útokům z moře“ a má navázat na tzv. Evropský val, což je projekt, který počítá s plotem na hranici s Ruskem. Projekt „Evropského valu“ však za rok prakticky nepokročil a na mnoha místech je jen vyrytá brázda v zemi.

„Vyroste tzv. mořský val, jedná se o projekt schválený vládou. Na pobřeží budou opevněné bunkry, ze kterých bude možné monitorovat situaci na pevnině a zároveň v případě vojenského útoku z moře umožní efektivně ubránit oblast do příchodu hlavních sil. Val vyroste podél Azovského pobřeží,“ řekl ukrajinským médiím mluvčí pohraniční služby Oleg Sloboďjan.

Na konci září ukrajinská média přinesla zprávu o tom, že se ruské lodě Černomořské flotily údajně nebezpečně přiblížily Mariupolu, což je největší město na východním pobřeží Azovského moře a zároveň je strategicky důležité. Ruské lodě byly vzdáleny od Mariupolu pouhé čtyři námořní míle.

Další tunel na peníze?

Jenže kritici záměru již poukázali na to, že případný „mořský val“ nehledě na plány ukrajinského vedení nemá na co navazovat. Tzv. Evropský val až na pár úseků prakticky zůstal jen na papíře. Na stavbu Ukrajina vydělila v září 2014 100 milionů hřiven (zhruba 111 milionů Kč). Jenže za půl roku už byl projekt „přepracován“ a počítá s tím, že část potřebných financí uhradí Evropská unie formou grantů – jinými slovy, zaplatí ho evropští daňoví poplatníci. Ukrajinský poslanec Toměnko v květnu v parlamentu kritizoval korupci kolem výstavby valu a pomalý progres: „Evropský val brzy přejmenují na ukrajinskou Zeď nářků.

Projekt mezitím vyzněl v podstatě do prázdna, kromě pár „ukázkových míst“ krajinu místo plotu hyzdí jen brázda v zemi. Ukrajinské úřady proto prozřetelně nesdělily, kdy má stavba navazujícího „mořského valu“ začít nebo kolik bude stát.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině