Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Egyptské divadélko pro turisty: Ochranka používá falešné detektory bomb

Autor: lm, ČTK - 
10. listopadu 2015
09:54

Egypťané se zoufale snaží přesvědčit turisty, že dělají maximum pro jejich bezpečnost. Země závislá na turismu se dokonce uchýlila k divadélku, které má cizince uchlácholit. Bezpečnostní pracovníci v letoviscích se předvádějí s detektory bomb, které jsou podle Britů jeden velký podvod!

Turisty v letovisku Šarm aš-Šajch hlídá nespočet bezpečnostních pracovníků, kteří kontrolují každého, kdo chce zavítat do hotelového komplexu. Disponují dokonce bombovými detektory, kterými prohledávají přijíždějící vozidla a přicházející osoby. Podle britské deníku Daily Mail to je ale jen divadélko pro turisty!

Vyobrazené bombové detektory jsou totiž naprosto k ničemu! V podstatě jde jen o rádiovou anténu přilepenou k rukojeti. Britové dobře ví, o čem mluví. Před dvěma lety totiž jejich zemí otřásl skandál, když se přišlo na to, že britský podvodník James McCormick vydělal v přepočtu téměř dvě miliardy korun prodejem těchto nefunkčních zařízení armádám po celém světě. Za jeden přístroj si účtoval milion korun. Podle detektivů McCormick okopíroval vzhled amerického hledače golfových míčků za pár dolarů a zařízení v podstatě nemá žádné funkční součástky. 

Egyptské přístroje jsou popsaným „detektorům“ velmi podobné. Podle zjištění britského deníku jde o kopie vyráběné přímo egyptskou armádou a distribuované bezpečnostním pracovníkům v hotelových rezortech. „Je to jen podvod a velmi bezpečný. Šance, že výbušniny najdou, je stejná, jako kdyby je hledali s kebabem v ruce,“ řekl s nadsázkou univerzitní fyzik Michael Sutherland.

Egyptští vyšetřovatelé vyslýchají hotelové služky a portýry

Egypťané vyšetřující pád ruského letadla se zaměřili na prověřování hotelového personálu. Podle britského deníku Telegraph je jednou z verzí, že někdo strčil bombu do zavazadla ruského turisty už v hotelu. Policisté proto v současnosti vyslýchají hotelové pokojské a portýry z rezortů, kde turisté pobývali.

Ruské letadlo s 224 lidmi na palubě se 31. října zřítilo nad severem Sinajského poloostrova. Nikdo z pasažérů ani posádky nepřežil. Příčina neštěstí stále není oficiálně známa, ale spekuluje se o bombě na palubě. Británie jako první začala své občany minulý týden přepravovat za mimořádných bezpečnostních opatření zpět do vlasti, Rusko se k ní připojilo později zákazem všech letů do Egypta. Před cestami do Egypta své občany varovalo Dánsko, Norsko a Finsko.

Minulý týden bylo v Egyptě zhruba 80 000 občanů Ruska a kolem 30 000 Britů. Zpět do Ruska bylo dopraveno už asi 23 000 ruských občanů. Stejně jako Britové mohou cestovat jen s příručními taškami, ostatní zavazadla přepravují odděleně nákladní letadla. Podle některých informací mohla být ve zříceném letadle bomba právě v nákladním prostoru.

Egypt se snaží za každou cenu zachovat důvěru cizinců, od revolučního roku 2011 se totiž potýká s odlivem turistů. Zatímco v roce 2010 Egypt navštívilo asi 15 milionů lidí, loni jich bylo jen deset milionů.

ivoadler ( 10. listopadu 2015 11:27 )

 Vždyť jsem to říkal: v Egyptě jako v celém islámském světě, je bordel.

koko365 ( 10. listopadu 2015 10:17 )

 Príšti rok pošlu tchýni do Egypta

Zobrazit celou diskusi