Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Američan měl v mozku tasemnici: Zbývala mu půl hodina života

Autor: lm - 
9. listopadu 2015
22:55

Šestadvacetiletý Luis Ortiz trpěl nesnesitelnými bolestmi hlavy a zvracením. Když už se to nedalo vydržet, vydal se hledat pomoc do nemocnice. Tam mu lékaři sdělili děsivou zprávu. V mozku měl tasemnici a zbývalo mu sotva 30 minut života!

Luis Ortiz do kalifornské nemocnice přijel v srpnu. Na osudný den má velmi mlhavé vzpomínky. Pamatuje si, že dostal velmi silnou bolest hlavy a několikrát omdlel. Po příchodu domů začal zvracet a jeho bolest hlavy se ještě zhoršila. Rodiče ho proto odvezli do nemocnice, kde lékaři pronesli šokující diagnózu.

Neurochirurg Soren Singel chlapci oznámil, že má v mozku larvu tasemnice a zbývá mu asi 30 minut života. Parazit mu totiž zablokoval krevní oběh do části mozku a životně důležitý orgán mu začal otékat. Doktoři proto na nic nečekali a začali operovat. Během nesmírně obtížného zákroku se jim naštěstí podařilo asi centimetr dlouhou larvu z mozku dostat. „Doktor ji vytáhnul a pronesl, že se stále vrtí a pohybuje,“ popsal Luis deníku Los Angeles Times. Po tříměsíční hospitalizaci se mladík konečně může vrátit k normálnímu životu.

Doktoři si nejsou jisti, kde mladík k parazitovi přišel, a ani tím, jak dlouho v něm tasemnice žila. Tasemnice se do lidského těla může dostat například při konzumaci syrového vepřového masa, neomyté zeleniny a ovoce či plaváním ve znečištěném jezeře. Mladík si ale nevzpomíná, že by něco takového dělal.

keep.smiling ( 9. listopadu 2015 23:59 )

tenhle Američan měl "jen" larvu tasemnice, ale mnozí Američané, hlavně ti na vysokých postech, mají v hlavě horší věci...mají tam, tak, jako někteří naši politici, velké, kulaté smradlavé houno.

Zobrazit celou diskusi