Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nejděsivější místo světa: Na ploše 10 km² se rozkládá 190 lidských těl. Pro vědecké účely

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ehr, rc - 
8. listopadu 2015
19:42

Mrtvá rozkládající se těla, ležící na listí, jsou uložená v igelitu v kufrech aut nebo zakopána v mělkých hrobech. Nejde o žádné figuríny, ale o skutečné mrtvoly, kterých v okolí najdete 190. Ne, tohle není scéna z nějakého hororového filmu, ale z farmy těl, výzkumného pracoviště, kde vědci zjišťují, co se s lidským tělem po smrti děje v různých podmínkách.

Určitě všichni znáte seriál Sběratelé kostí, kde vědci pomocí kostí zjišťují, jak oběť zemřela. Už jste si někdy při sledování seriálu řekli, kde asi scénáristé berou nápady? Ano, je to na farmě těl.

Těla v různých částech rozkladu jsou umístěna po lese a nechána napospas přírodě, zvířatům, počasí. Zkrátka jsou v takovém prostředí, ve kterém kriminalisté nacházejí opravdové mrtvoly. Přísně střežená Farma těl je v USA ve státě Tennessee.

Tam v roce 1981 při University of  Tennessee v Knoxville vzniklo první takové zařízení. Založil ho vědec Bill Bass. Rozhodl se tak poté, co ho několikrát kriminalisté pozvali jako konzultanta k řešení vražd a on pochopil, že studovat rozklady lidských těl je pro kriminalistiku důležité. Vyšetřovatelům to může říct, kdy a jak oběť zemřela.

A tak uprostřed hlubokých lesů leží farma, na jejímž pozemku o rozloze 10 kilometrů čtverečních se rozkládá obvykle 150 až 190 nebožtíků. Každé tělo je umístěné v jiné poloze, podle toho, jaké místo činu napodobuje. Ponecháno je přírodním vlivům a zvířatům a vědci pečlivě monitorují pohyb hmyzu, zápachy a rozpad kostí, aby později mohli určit to, co se vrah snažil ukrýt.

„Zvířata jako ptáci a mývalové umí na kostech napáchat velké škody a my to můžeme zaznamenat. Třeba stopy po zubech a žvýkání,“ říká ředitelka místního centra forenzní antropologie Dawnie Steadman.

O těla na farmě nemají nouze, zásobují je dobrovolníci. Každý Američan, který chce po smrti věnovat své tělo vědě, vyplní na stránkách fakulty dotazník a škola se pak o vše postará. Dárce prý fascinuje, kolik dat dokážou z jejich těl odborníci získat. A zájem je tak prý poměrně vysoký. Podmínkou nicméně je, že člověk nesměl zemřít na AIDS, rakovinu, ani jeho tělo nesmělo být zvyklé na nadměrné požívání antibiotik.

Shelby16 ( 9. listopadu 2015 04:05 )

A jestli jste právě večeřeli - tak přeju dobrou chuť

Shelby16 ( 9. listopadu 2015 04:02 )

To provozují Američtí vědci....

Shelby16 ( 9. listopadu 2015 03:56 )

O té farmě mrtvých psali někde na netu už před lety, takže žádná novinka. Ovšem Blesk byl u toho a přinesl i obrazové materiály, bleee, jdu blinkat...

nojasne ( 9. listopadu 2015 01:22 )

Máš strach, co všechno o tobě jednou z tvojí mrtvoly zjistí, viď.

teufel ( 8. listopadu 2015 20:02 )

Ten bulvár dokáže takhle při neděli potěšit, jen co je pravda.

Zobrazit celou diskusi