Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

V Rusku zatkli opozičníka. Vyvěsil pamětní desku bojovníkům proti bolševikům

V Rusku zatkli opozičníka.
V Rusku zatkli opozičníka.  (Autor: Blesk/Wikipedia.com)
Autor: ČTK - 
7. listopadu 2015
21:00

Moskevská policie v sobotu zatkla vůdce mimoparlamentní opoziční strany Jabloko Sergeje Mitrochina za pokus umístit na sídlo generálního štábu symbolickou pamětní tabuli „na počest vojáků kladoucích ozbrojený odpor bolševickému převratu v roce 1917“.

„Pokusil se přilepit na budovu tabulku se subjektivním výkladem dějin historických událostí,“ uvedl policejní mluvčí Andrej Galiakberov, aniž by upřesnil, jaký výklad dějin by pokládal za objektivní. 

Na požadavky policistů ukončit protizákonné jednání nereagoval a kladl aktivní fyzický odpor,“ tvrdil mluvčí. Mitrochin si naopak stěžoval, že s ním policisté zacházeli hrubě. 

Po sepsání protokolu policisté propustili opozičníka na svobodu. Zodpovídat se má z neuposlechnutí pokynů strážců zákona a z uspořádání nepovolené demonstrace. 

Za dob Sovětského svazu se 7. listopad pompézně slavil v celém východním bloku jako výročí bolševické revoluce. Od roku 1995 v ruském kalendáři figuruje jako jeden ze dnů „válečné slávy“ v připomínce na 7. listopad 1941, kdy sovětští vojáci rovnou ze slavnostní přehlídky na moskevském Rudém náměstí pochodovali na frontu hájit hlavní město před útokem německých vojsk. 

Tisíce lidí slavily

I v sobotu se na Rudém náměstí uskutečnila vojenská přehlídka, které se zúčastnilo několik tisíc lidí – vojáci, žáci vojenských škol a aktivisté mládežnických organizací. Část jednotek pochodovala v dobových uniformách a po náměstí jela vojenská technika z dob druhé světové války, včetně tanku T-34 a raketometu „Kaťuša“

Jabloko se každým rokem pokouší pořádat obdobné akce u někdejší vojenské školy, kde v roce 1917 bylo ústředí ozbrojeného odporu proti bolševikům. Nyní tato budova patří generálnímu štábu. Odhalování prozatímní pamětní desky je prý už tradice. 

„V den, kdy komunisté pochodují po ulicích s portréty Stalina a Lenina, přicházíme sem, abychom uctili památku těch, kdo bránil demokratické Rusko,“ prohlásil Mitrochin.

vi3ol ( 8. listopadu 2015 13:04 )

Jak to, že tam nebyl hradní ožrala??..to ho nezvou už ani do Ruska na oslavy VŘSR a jeho domovské strany??..ostudy mají asi z něj i tam dost..snad se pořádně ožral i na sletu géniem vytvořené strany bývalých estébáků - Šloufem, ..zatracenýmu, protože před volbami se ožralovi kvůli veřejnému mínění nehodil..aspoň o něm pár dnů nebudu slyšet..

ma30 ( 8. listopadu 2015 10:08 )

V Rusku se s takovými výtržník nepárají. To jen u nás někdo velebí takový lidský odpad jako je 100hoven, prý umělci! Čím umění obohatili? Dobytek je to! Kdyby někdo vylezt na střechu Bílého domů nebo Kremlu, dlouho by z lapáku nevylezl! Něco takového je možné jen u nás, kde vymahatelnost práva téměř neexistuje!

santikxauz ( 8. listopadu 2015 09:40 )

V USA by už odpočíval v chladícím boxu.

Zobrazit celou diskusi