Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Spojené státy poslaly vojáky do Nigeru. Bojovat proti islámským ozbrojencům

Amerika poslala do Nigeru 30 vojáků, aby pomohli v boji proti islámským ozbrojencům. (ilustrační foto)
Amerika poslala do Nigeru 30 vojáků, aby pomohli v boji proti islámským ozbrojencům. (ilustrační foto)  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
7. listopadu 2015
08:50

Spojené státy poslaly více než 30 vojáků do centrální části afrického Nigeru, aby tu pomáhali cvičit místní síly v boji proti islámským ozbrojencům. S odvoláním na bezpečnostní zdroje o tom dnes informovala agentura Reuters.

Niger leží uprostřed pouštního koridoru mezi bezprávným severem Mali a vyprahlým jihem Libye, který používají islámští ozbrojenci včetně těch, co mají vazby na teroristickou síť al-Káida.

Americká mise v Nigeru je další známkou těsnější spolupráce mezi oběma zeměmi; v říjnu Spojené státy nigerské armádě věnovaly dva své vojenské letouny.

Washington se snaží zakročit proti islámským ozbrojencům v pouštním pásu Sahelu a Sahary a také proti bojovníkům Boko Haram dál na jihu. Zároveň se ale snaží minimalizovat dlouhodobé a finančně náročné vojenské mise.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

dumik ( 7. listopadu 2015 10:14 )

jasně, třicet pordců to tam vytrhne, ještě že je aspoň pozvala vláda... to v Kyjevě jich mají kolem tisícovky,.. tedy poradců. a taky neví, kdo si nechá radit od těch, kteří prohlráli zatím každou válku, pokud nekapitulovalo vedení bez boje.

Zobrazit celou diskusi