Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Sopka uvěznila Čechy na Bali: Nevíme, co bude dál, naříkají

Autor: ČTK, shp - 
5. listopadu 2015
09:56

Výbuch sopky Rinjani uvěznil na ostrově Lombok na Bali stovky turistů z celého světa. Mezi nimi je i skupinka čtrnácti zoufalých Čechů, kteří nevědí, kdy se dostanou domů, a doufají, že se již brzy shledají se svými milovanými.

Každý den ráno se sbalíme a čekáme na odlet. Jídlo a ubytování máme, ale zároveň máme nula informací o tom, co bude dál,“ napsala Blesk.cz jedna z uvězněných Češek na Bali. Doufá, že se domů dostane co nejdříve. „Zrušeno bylo 692 letů, z toho 320 mezinárodních,“ prohlásily místní úřady.

Vulkán Rinjani na ostrově Lombok chrlí popel od víkendu. „Neustále jsou zaznamenávány otřesy, které způsobuje vulkanická činnost, a pořád existuje velká pravděpodobnost dalších erupcí," uvedl indonéský meteorologický ústav.

Máme smíšené pocity. Na jednu stranu máte prodlouženou dovolenou, ale na druhou máte doma rodinu, práci a nevíte, co bude dál. Nevíte ani, jak dlouho to potrvá. K včerejšímu večeru bylo zrušeno již 700 letů a dneska další. A počet lidí, kteří mají odletět, roste,“ řekl Blesk.cz jeden z Čechů uvězněných na ostrově.

Cestovní kancelář dění pozoruje. „Sledujeme tuto situaci a všichni klienti, kteří jsou na Bali, jsou zajištěni. Jsme v kontaktu s našimi lidmi na místě. Poslední zpráva je, že letiště bude otevřeno zítra v 8:45 místního času,“ řekl Miroslav Radakovič, ředitel cestovní kanceláře Time Travel.

Na Bali je nyní uvězněna i americká golfistka Jessica Korda, dcera českých tenistů Petra Kordy a Reginy Rajchrtové. "Nevíte někdo, jak se dostat z Bali lodí?" ptala se na Twitteru. Na Instagram však nahrává další fotky z prodloužené dovolené, které rozhodně nevypadají nešťastně.

Indonéské ministerstvo dopravy rovněž vyzvalo letecké společnosti, aby se vyhnuly přeletům poblíž vulkánu Rinjani. V červenci, na vrcholu prázdninové sezony, uvázly na Bali desetitisíce cestujících, když bylo místní letiště uzavřeno kvůli erupci sopky Raung v indonéské provincii Východní Jáva.

tochadda ( 5. listopadu 2015 14:48 )

Ale měli se sopek zeptat,zda náhodou nehodlají vybuchovat,až tam Češi pojedou

toriaya ( 5. listopadu 2015 13:42 )

na ostrově Lombok na Bali? Bali je samostatný ostrov, Lombok je samostatný ostrov, byť co by kamenem dohodil od Bali. Co takhle zopakovat si v redakci zeměpis?

erikcom ( 5. listopadu 2015 13:14 )

neni nad to se stat BAli Topinkou

monza ( 5. listopadu 2015 11:57 )

Ty troubo,možná až zapojíš mozek,rozpoznáš nadsázku!

monza ( 5. listopadu 2015 11:02 )

Zalez zpátky do kanálu ty úchylný prase!

Zobrazit celou diskusi