Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Rusko poslalo do Sýrie protileteckou obranu: Čeho se bojí?

Autor: ČTK, mb - 
5. listopadu 2015
10:01

Rusko vyslalo do Sýrie kromě padesátky bojových letadel a vrtulníků také protiletadlové rakety na ochranu svých sil. Prozradil to ve čtvrtek velitel ruského letectva, generálplukovník Viktor Bondarev (55). Záhadou ovšem zůstává proč? Fanatici z Islámského státu žádné letectvo nemají.

Ruský generál poskytl poměrně bizarní vysvětlení, protiletecká obrana je na místě pro případ, že někdo „ukradne letoun a zaútočí na základnu“: „Počítáme se všemi možnými hrozbami. Vyslali jsme tam nejen stíhačky, bitevní a bombardovací letadla a vrtulníky, ale i protiletadlové raketové systémy. Mohou nastat různé okolnosti, například únos bojového letadla ze státu sousedícího se Sýrií, aby na nás udeřil,“ řekl generál ruským médiím.

Zmátli Spojené Státy

Generál řekl, že ruská letadla se do Sýrie přemístila, vrtulníky ale kvůli nepostačujícímu doletu musely být přepraveny. Americká rozvědka prý tento přesun nezaznamenala. „Zmátli jsme je,“ řekl bez dalších podrobností. Na argument, jestli Američané jen nepředstírali, že si přesunu ruské techniky nevšimli, generál odpověděl odmítavě: „Nemyslím si, naše přítomnost v Sýrii a zahájení letecké operace radikálně překazily jejich plány v tomto strategicky důležitém regionu.“

Slova náměstkyně amerického ministra zahraničí Victorie Nuland (54) v Kongresu ale svědčí o opaku. Nuland totiž hovořila o údajném zhoršení situace v provinciích Hamá a Homs v důsledku rozmístění ruského dělostřelectva a dalších pozemních zbraní. A těsně před zahájením ruské letecké operace v Sýrii žádaly USA několik států (Řecko, Irák) o uzavření vzdušného prostoru pro ruská nákladní letadla. Tehdy Moskva tvrdila, že letadla dopravují humanitární pomoc.

Rusko se v Sýrii vojensky angažuje od konce září, kdy zahájilo letecké útoky proti teroristům. Od počátku operace bombardovala ruská letadla během 1631 náletů 2084 objektů teroristů, uvedl před dvěma dny ruský generální štáb. V Sýrii nyní podle médií působí asi 4000 ruských vojáků, zhruba dvojnásobek původního počtu, kteří nyní operují ze čtyř základen.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

fotrpjotr ( 5. listopadu 2015 12:04 )

Amikům v hlouposti nesahají po kotníky.

asijo ( 5. listopadu 2015 12:03 )

Na obranu proti letadlům USA,které tam nemají co dělat.

tgbg ( 5. listopadu 2015 11:23 )

 Chudáci rusáci. Jsou stejně hloupí, jak byli. Možná ještě víc.

Zobrazit celou diskusi