Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Francie povolí homosexuálům darovat krev, letitá diskriminace končí

Francouzská ministryně zdravotnictví chystá zrušit zákaz dárcovství krve ze strany homosexuálů. Označila to za „konec tabu a diskriminace“, ovšem až poté, co se věcí zabýval Evropský soudní dvůr.
Francouzská ministryně zdravotnictví chystá zrušit zákaz dárcovství krve ze strany homosexuálů. Označila to za „konec tabu a diskriminace“, ovšem až poté, co se věcí zabýval Evropský soudní dvůr.  (Autor: Profimedia/Blesk)
Autor: kle, ČTK - 
4. listopadu 2015
13:55

Francie skončí se zákazem dárcovství krve homosexuálů. Ministryně zdravotnictví Marisol Touraine označila ve středu v rozhovoru pro list Le Monde tento krok za „konec tabu a diskriminace“.

Ministryně oznámila, že zákaz bude ukončen v období jara příštího roku s tím, že „žádný dárce krve nebude diskriminován na základě sexuální orientace“.

Posun v problematice přichází až poté, co se věcí zabýval v dubnu Evropský soudní dvůr. Ministryně oznámila, že se bude zákaz rušit postupně a podle doporučení vládní studie o rizicích této změny legislativy.

Francouzská vláda obhajovala zákaz pro homosexuály statistickými údaji o jejich zdravotní rizikovosti. Virem HIV způsobujícím nemoc AIDS je nakaženo deset až 18 procent mužské homosexuální populace, zatímco u heterosexuálů to je 0,2 procenta.

Sdružení Act up obvinilo ministryni z homofobie a diskriminace, která není „sanitárně oprávněná“. Podle organizace je sice poměr nakažených mezi homosexuály vyšší, ale poměr nově nakažených roste naopak rychleji u heterosexuálů. Act up také připomněla, že konzervativní země jako například Portugalsko zákaz zrušilo a svůj zdravotní systém tím neohrozilo.

V dalších evropských zemích včetně České republiky ale homosexuálové na podobné komplikace narážejí. České transfuzní stanice řadí homosexualitu do rizikového chování pro odběr krve vedle prostituce a pobytu ve vězení.

Zobrazit celou diskusi