Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Zřícený airbus měl problémy: Za poslední tři roky už mohl spadnout osmkrát

Autor: ČTK, mb - 
4. listopadu 2015
13:11

Rosaviacija, což je ruský státní úřad, který má na starosti letecký provoz, provedl šetření společnosti Kogalymavia a zveřejnil šokující závěry. Společnost měla za posledních 13 let 87 „incidentů“, samotný stroj Airbus A321 dokonce za poslední tři roky mohl spadnout už osmkrát.

Z 87 zaznamenaných incidentů byla většina technického rázu jako např. nekvalitní pohonné hmoty, které způsobovaly výpadky motoru, problémy s hermetičností letadla, ale třeba i technické závady způsobené stářím letadel.

Lidé umírali kvůli závadám

Bohužel některé technické závady si dokonce vyžádaly lidské životy. Hned první den roku 2011 při letu ze Surgutu do Moskvy zemřeli tři lidé a 43 bylo zraněno. Důvod? Při startu motorů došlo k požáru a následnému výbuchu. Letadlo během 20 minut shořelo a prakticky nic z něj nezůstalo…

Prokletý A321

Jen pár měsíců před osudovou tragédií v Egyptě, v květnu 2015, posádka Airbusu A321 také hlásila technické problémy. „Při startu a stoupání si piloti všimli, že tlak v hermetické kabině a venkovním prostoru je stejný. Jinými slovy, letadlo nebylo hermetické,“ prozradil zdroj ruským médiím. Tehdy se pilot ihned vrátil na letiště a incident se obešel bez obětí na životech.

Smrt v Egyptě

Airbus A321 ruské společnosti Kogalymavia se zřítil v sobotu 31. října nad Sinajem. Zkázu stroje, který mířil s ruskými turisty z Egypta do Petrohradu, nepřežil nikdo z 224 lidí na palubě. Příčiny neštěstí stále nejsou známé, spekuluje se o teroristickém útoku nebo technické závadě.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

gabreta ( 4. listopadu 2015 15:29 )

Co hulíš?

gabreta ( 4. listopadu 2015 15:25 )

Jasně. Na Ruských vnitrostátních letech budiž. Ale na mezinárodních? Asi toho o předpisech pro mezinárodní letový provoz moc nevíš, jinak bys takovou hovadinu nemohl ze sebe vypotit!!

gabreta ( 4. listopadu 2015 15:20 )

Cituji:"Při startu motorů došlo k požáru a následnému výbuchu. Letadlo během 20 minut shořelo a prakticky nic z něj nezůstalo…" To si Rusáci postavili nové? Nebo jak má člověk článku rozumět?

tgbb. ( 4. listopadu 2015 14:59 )

Když v takovém neudržovaném vraku bouchne bomba, tak to nemůže dobře dopadnout.

Zobrazit celou diskusi