Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Opilecký rekord: Sedmnáctiletý Erik nadýchal 8 promile! Našli ho s rozbitou hlavou na ulici

Zraněný mladík ležel na ulici. V krvi měl osm promile alkoholu. (Ilustrační snímek)
Zraněný mladík ležel na ulici. V krvi měl osm promile alkoholu. (Ilustrační snímek)  (Autor: archiv Blesku)
Autor: lm - 
3. listopadu 2015
12:29

Těžko uvěřitelných osm promile měl v krvi sedmnáctiletý Erik, který ležel s rozbitou hlavou na ulici ve slovenském Zvoleni. Přežil jen díky všímavému kolemjdoucímu a následnému rychlému zásahu záchranářů.

Sedmnáctiletý Erik se o víkendu na zvolenské diskotéce tak odvázal, že skončil s rozbitou hlavou a téměř v bezvědomí ležet na ulici. Pomoc mu přivolal náhodný kolemjdoucí, který mu tak zachránil život. O případu informovala TV Markíza.

Po převozu do nemocnice lékaři zjistili, že mladík má v krvi smrtelnou dávku alkoholu. „Pacientovi bylo naměřeno 3,85 mg/l alkoholu v krvi, což představuje 8 promile. Měl štěstí, že takovou smrtelnou dávku alkoholu vůbec přežil,“ vysvětlil deníku Nový Čas primář oddělení anesteziologie a intenzivní medicíny Oliver Petrík. Erikovi lékaři ošetřili zranění na hlavě a po vystřízlivění ho v pondělí z nemocnice propustili.

Smrtelná otrava alkoholem přitom může nastat už od čtyř promile. „Mohu říci, že nad 4 promile nastává těžké bezvědomí a často i smrt,“ uvedl šéf centra pro léčbu drogových závislostí Ľubomír Okruhlica pro TV Markíza. „Mladí lidé nejsou zvyklí na alkohol a jejich organismus není naučen odbourávat alkohol. Relativně nižší množství alkoholu, které požijí, umí jejich organismus hůře zpracovat, a proto mají takové závratné hladiny alkoholu,“ doplnil primář Oliver Petrík.

Aby člověk nadýchal osm promile, musel by vypít zhruba přes jeden a půl litru vodky, nebo přes 30 litrů desetistupňového piva či zhruba osm lahví vína.

Video  Sedmnáctiletý Erik měl v krvi osm promile alkoholu.  - TV Markíza
Video se připravuje ...

a-z- ( 3. listopadu 2015 17:08 )

No jo no. Asiat.

dfghjk ( 3. listopadu 2015 15:24 )

Hořím nedočkavostí, zda někdo někdy dosáhne bájné mety jedno procento. Tipuju buď našeho spoluobčana, protože v chlastu jsme fakt dobří, nebo nějakého Dána.

byvalyvoliccssd4 ( 3. listopadu 2015 12:44 )

Ilustrační snímek - jak to, že mne fotografují a zveřejňují mou fotku, na které se vracím se schůze ÚV ČSSD?

Zobrazit celou diskusi