Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Zataženo, déšť 16°C

Rusko zná totožnost prvních obětí ze zříceného airbusu. K útoku se hlásí ISIS

Autor: ČTK, mb - 
3. listopadu 2015
11:00

Ruské úřady identifikovaly prvních devět těl obětí sobotní havárie ruského letadla v Egyptě, při které zahynulo všech 224 lidí na palubě. Oznámil to petrohradský vicegubernátor Igor Albin. Genetické analýzy, které se budou provádět v Moskvě, ale potrvají měsíce. Do Petrohradu dnes ráno letecký speciál dopravil z Egypta další pozůstatky.

Již v pondělí Rusko letecky přepravilo do vlasti více než 140 těl. Moskva uvedla, že s pátráním po mrtvých bude na Sinaji pokračovat tak dlouho, dokud nebudou nalezena všechna těla.

Soudní ohledání těl provádějí odborníci v Petrohradě, analýza DNA se ale uskuteční v Moskvě. „Genetické vzorky budou dnes odeslány do (moskevského) střediska forenzní medicíny ruského ministerstva zdravotnictví,“ citoval Interfax svůj zdroj. Předpokládá se, že identifikace potrvá několik měsíců. Teprve až bude totožnost obětí známá, vydají úřady těla příbuzným.

Havárie Airbusu A321 ruské společnosti Kogalymavia je označována za nejhorší katastrofu v dějinách ruského letectví; nehodu nikdo nepřežil. Všechny oběti, s výjimkou asi čtyř Ukrajinců, byly Rusové.

Na místě katastrofy ruského airbusu na Sinaji se údajně našly části, které nejsou komponenty letadla. TASS upozornil, že informaci úřady nepotvrdily.

Příčina zřícení stroje není známa, vyšetřovatelé dosud nevyloučili technickou závadu ani teroristický útok. Radikální hnutí Islámský stát (IS), které na Sinaji působí, se ke zkáze letounu přihlásilo a uvedlo, že je to odveta za ruské nálety na IS v Sýrii. Stejné spekulace se objevily i v médiích. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes novinářům řekl, že je nevhodné spojovat strategii ruské armády v Sýrii s výsledky vyšetřování pádu stroje.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi