Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Česká „černoška“ konečně přiznala: Narodila jsem se bílá! Proč všem lhala?

Autor: lm - 
3. listopadu 2015
23:14

„Narodila jsem se jako běloška,“ přiznala poprvé Rachel Dolezal (37), která si vybudovala celou kariéru na tom, že má černošské kořeny. Pravdu o jejím původu médiím řekli její rodiče, jejichž předci pochází mimo jiné z Česka.

Rachel Dolezal byla pozvána do americké televizní show The Real, kterou vysílá televizní stanice Fox. Moderátorka pořadu se Rachel zeptala, jak je to tedy s jejím původem. „Uznávám, že jsem se narodila jako běloška, bílým rodičům, ale prostě se identifikuji jako černoška,“ přiznala. „Domnívám se, že to, jak se cítíme, znamená mnohem více než to, jak jsme se narodili,“ vysvětlila. Žena ale svou rasu úplně nepopírá. „Jsem bílá i černá, protože máme stejně všichni předky z Afriky,“ dodala.

Její prohlášení tak potvrzuje, co o ní už dříve řekli odborníci. „Začínáme si zvykat na myšlenku, že lidská rasová příslušnost, identita a pocit sounáležitosti se může měnit nebo odchýlit v závislosti na různých okolnostech,“ prohlásila k jejímu případu socioložka Ann Morning.

Rachel Dolezal roky předstírala, že je černoška, a dokonce stanula v čele prestižní organizace National Association for the Advancement of Colored People (Národní organizace pro zlepšení postavení lidí s jinou barvou kůže). Její rodiče ale médiím prozradili pravdu. Uvedli, že rodina má prý české, švédské a německé předky. Na české kořeny navíc odkazuje i příjmení rodiny, které původně znělo Doležal. Rachel sice na svou funkci rezignovala, ale dále si stojí za tím, že se cítí jako černoška a nikoho neoklamala.

V životě Rachel Dolezal se po tomto skandálu konečně blýská na lepší časy. Rachel totiž v pořadu také přiznala, že je těhotná.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi