Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Fotbal, poušť a pot cizinců. Katar postavil město pro armádu dělníků

Autor: ČTK, mb - 
2. listopadu 2015
19:50

Katar otevřel městečko určené výhradně pro zahraniční dělníky. Má tu bydlet až 70 tisíc lidí a celkem bude takových „dělnických měst“ sedm. Bohatý emirát v Perském zálivu má totiž v roce 2022 hostit fotbalové mistrovstí světa a vše pro něj má postavit „armáda“ zahraničních dělníků čítajících čtvrt milionu lidí.

„Jedná se o největší developerský projekt pro dělníky s cílem zajistit jim pohodlné ubytování. Labor City (Dělnické město, pozn. red.) je vyjádřením uznání role, kterou sehrají dělníci při přípravách na mistrovství světa ve fotbale,“ stojí v prohlášení na stránkách společnosti Ibin Ajayan, která se na výstavbě městečka podílela.

Pokus vylepšit pošramocenou pověst?

Dělníci mají mít k dispozici posilovny, mešity, ale třeba i kavárny a další obchody. Labor City se zkrátka nemá lišit od „normálního města“. Na slavnostní otevření dokonce zavítal katarský premiér Abdullah bin Nasser bin Khalifa Al Thani i ministr práce Abdullah al-Khulaifi.

Katar byl ovšem v poslední době kritizován za to, že zahraniční dělníci ze zemí jako Indie, Srí Lanka nebo Vietnam dřou v nelidských podmínkách. Kritici proto tvrdí, že se jedná jen o chabý pokus vylepšit pošramocenou pověst emirátu.

Bude vůbec fotbal v Kataru?

Zároveň se už před časem v médiích objevily zprávy, že přestože byla organizace mistrovství světa ve fotbale v roce 2022 svěřena Kataru, není ještě vůbec jisté, že se v zemi bude opravdu hrát.

Osobně se domnívám, že MS 2022 se nakonec v Kataru neuskuteční," citovala člena výkonného výboru FIFA Theo Zwanzigera německá média. „Lékaři říkají – a to jsem nechal zaprotokolovat – že si nemohou vzít na odpovědnost, aby se v létě za takových podmínek konalo mistrovství světa,“ dodal.

308win ( 2. listopadu 2015 20:38 )

 Jen tak si postaví 7 měst každé pro cca 70000 lidí tj.ubytovací kapacita pro Půl milionu jejich souvěrců které nechcou vpustit na jejich Území a radši ty Doktory,Fyziky,a různé jiné elity posílají do Evropy. Tak nevím ale asi tam bude něco zhnilého

Zobrazit celou diskusi