Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Pád ruského airbusu: Převoz těl začal

Autor: ČTK - 
1. listopadu 2015
22:35

Sobotní zkázu ruského letadla v Egyptě nepřežil nikdo z 224 lidí na palubě, charterovým spojem s výjimkou asi čtyř Ukrajinců cestovali výhradně Rusové. Příčina havárie známa není, spekuluje se ale o technické závadě, vyloučen není prý ani teroristický útok. Více bude známo po analýze obou nalezených letových záznamníků. Na místě neštěstí působí vedle egyptských vyšetřovatelů i týmy z Ruska a Francie. Rusko dnes památku obětí uctilo státním smutkem, zemi kondoloval i český prezident Miloš Zeman. Záchranáři se snaží najít zbývajících asi 60 těl, ta již objevená budou ještě v noci převezena do Petrohradu.

Airbus A321 ruské společnosti Kogalymavia, kterým cestovalo i 17 dětí včetně desetiměsíčního batolete, mířil z letoviska Šarm aš-Šajch do Petrohradu. Krátce po startu ve výšce přes 9144 metrů náhle začal prudce klesat a poté letoví dispečeři s letounem ztratili spojení. Stroj se zřítil v hornaté oblasti egyptského Sinajského poloostrova.

Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí dnes řekl, že vyšetřování příčin zříceného ruského letounu může trvat měsíce. Současně vyzval, aby se nespekulovalo o možných příčinách. Zkoumání tzv. černých skříněk začalo dnes. Zatím není známo, kdy budou výsledky. Šéf ruské federální agentury pro leteckou dopravu (Rosaviacija) Alexandr Něradko dnes uvedl, že všechna prozatím známá fakta svědčí o tom, že stroj se rozpadl ještě ve vzduchu a ve vysoké výšce.

Ruský ministr dopravy Maxim Sokolov k možné příčině katastrofy uvedl, že zatím je k jejímu stanovení příliš málo informací. K pádu letadla se již v sobotu přihlásilo teroristické hnutí Islámský stát, které ale neuvedlo, jakým způsobem zkázu způsobilo. Moskva a Káhira tvrzení IS odmítly. Podle expertů teroristé v oblasti nemají k dispozici zbraně, kterými by letadlo v takové výšce mohli sestřelit. Vyšetřovatelé nicméně nevylučují možnost pumového útoku.

Ruští vyšetřovatelé ještě v sobotu v Rusku zahájili trestní vyšetřování. Zaměřili se přitom na výslechy pozemního personálu, který letadlo před osudným letem připravoval či přišel do kontaktu s jeho posádkou. Odebrali také vzorky paliva v ruské Samaře, kde havarovaný stroj naposledy tankoval. Analýza paliva žádné problémy neukázala.

Podle aerolinek byla posádka zkušená a před letem do Egypta podstoupila zdravotní prohlídku. Společnost rovněž uvedla, že letadlo mělo všechny potřebné certifikáty. Manželka kopilota letadla ale podle ruské státní televize NTV uvedla, že její muž si před odletem stěžoval na technický stav stroje. TASS s odvoláním na káhirské letiště zase uvedl, že piloti krátce před zmizením letounu z radarů žádali kvůli závadě na komunikačním zařízení o přistání na nejbližším letišti.

Ruští vyšetřovatelé v sobotu prohledali kanceláře aerolinek, odkud odnesli blíže neupřesněné dokumenty. Také zakázali další provoz Airbusů A321, které společnost vlastní. Všechny stroje projdou postupně zevrubnou kontrolou. Do Petrohradu se nyní sjíždějí příbuzní zemřelých, od nichž chtějí úřady získat vzorky DNA kvůli identifikaci obětí.

Přiletět mají podle agentury TASS i pozůstalí z Ukrajiny, první už dnes. O příbuzné pečují psychologové. V pondělí v 05:00 místního času (03:00 SEČ) je v Petrohradě očekáván přílet ruského speciálu s prvními pozůstatky obětí. Předpokládá se, že v rámci prvního převozu bude do Ruska přepraveno 144 těl. Vlajky v Rusku visely po celý dnešek na půl žerdi. Na petrohradském letišti vznikl improvizovaný památník, kam příbuzní i obyvatelé města kladou květiny a kde zapalují svíčky.

Podobné pietní místo vytvořili i lidé v Kyjevě před ruskou ambasádou. Jde o nezvyklý projev sympatií vzhledem k napjatým vztahům mezi Moskvou a Kyjevem kvůli konfliktu na východě Ukrajiny. Dvojice největších evropských aerolinek Lufthansa a Air France-KLM po nehodě oznámila, že z bezpečnostních důvodů nebudou létat přes Sinajský poloostrov, dokud se havárie nevysvětlí.

British Airways a EasyJet změny tras zatím nechystají. České aerolinie do Egypta a přes Sinajský poloostrov nelétají, lety nad Sinajem v současné době podle svého mluvčího neprovozuje ani Travel Service.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi