Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Tři verze, proč se zřítil ruský airbus: Teroristé, lidská chyba i technická závada

Autor: ČTK, rc - 
1. listopadu 2015
14:51

Z egyptského Šarm aš-Šajchu v sobotu ráno vzlétl Airbus A321 s 224 lidmi na palubě. Cestujícími byli hlavně ruští turisté vracející se domů do Petrohradu z dovolené. Domů se však už nikdy nedostali. Letadlo se zatím z neznámých příčin zřítilo na Sinajském poloostrově. Možné příčiny pádu ruského letounu jsou tři.

1/ Teroristický útok: Po pádu letounu se objevily spekulace, že mohlo jít o teroristický útok. Rusko se totiž před měsícem vojensky zapojilo do války v Sýrii, a to na stranu vládnoucího režimu a proti Islámskému státu (IS). V sobotu se k útoku na letadlo přihlásila skupina džihádistů operujících na Sinaji a hlásících se k IS. Ruský ministr dopravy Maxim Sokolov to odmítl a označil za „ničím nepodložené tvrzení. Také odborníci soudí, že islamisté nemají zbraně na zasažení letounu v takové výšce (letoun začal prudce klesat z výšky asi 9450 metrů). IS ale přesně neuvedl, jakým způsobem letadlo zničil. Takže vyloučit zatím nelze možnost bomby na palubě či sestřelení letadla v nižší výšce, když se například chystalo k nouzovému přistání. Podle jednoho ze záchranářů, kteří dorazili na místo neštěstí, se prý letoun rozlomil na dvě části – malou ocasní, která shořela, a větší, která se roztříštila o skálu.

 

 

2/ Technická závada: Tato hypotéza se zatím jeví jako více pravděpodobná. Manželka kopilota letadla Sergeje Truchačova podle ruské státní televize NTV uvedla, že její muž si v telefonátu před odletem ze Šarm aš-Šajchu stěžoval na technický stav stroje. Zatím byly odebrány vzorky paliva v ruské Samaře, kde havarovaný stroj naposledy tankoval. Prověrka těchto vzorků ukázala, že palivo odpovídalo normám. Více ukážou černé skříňky, které nyní zkoumají experti.

 

3/ Lidská chyba: Obecně se uvádí, že asi sedm z deseti leteckých nehod zaviní lidské selhání, ať už jde o chybu pilota či někoho z řízení letového provozu. Pilot letounu, který se zřítil v sobotu na Sinaji, Valerij Němov byl ale zkušený, měl nalétáno více než 12.000 hodin, z toho 3860 v letounech Airbus A321. Posádka prý také před odletem do Šarm aš-Šajchu prošla lékařskou prohlídkou a byla uznána schopnou letu.

 

 

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi