Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jedlé oční bulvy, zombie i mimino jako papež: Jak svět slaví Halloween

Autor: ČTK - 
31. října 2015
18:33

S posledním říjnovým dnem tradičně přicházejí oslavy anglosaského lidového svátku Halloween. Jeho příchod předznamenává zvýšený zájem o strašidelné dekorace a kostýmy, do kterých se stále častěji oblékají nejen děti, ale také dospělí, předhánějící se v kreativitě i hrůzostrašnosti. 

Zájem o anglosaský lidový svátek podle obchodníků mezi Čechy rok od roku roste a s tím i poptávka po halloweenském sortimentu. Každý rok se tak prodá více kostýmů, strašidelných kontaktních čoček anebo dýní sloužících k výrobě vyřezávaných světelných dekorací.

Halloween vznikl z předkřesťanského keltského svátku pojmenovaného podle keltského boha Samhaina. Ten byl podle starých Keltů pánem mrtvých a poslední říjnový večer otvíral noc, kdy prý byl předěl mezi světem živých a mrtvých nejmenší za celý rok. Oslavy Halloweenu pocházejí přibližně už z období 5. století, kdy jej slavili Keltové ve Skotsku a v Irsku jako konec léta a příchod zimy. Irští vystěhovalci pak zvyk přenesli v 19. století do USA.

Dýně, čarodějky, duchové

Nynější název svátku vznikl zkrácením anglického All-Hallows-eve (předvečer Všech svatých). Tradičními symboly jsou vyřezané dýně se svíčkou uvnitř, čarodějky, duchové, černé kočky, košťata, oheň, příšery, kostlivci, ale také upíři a zombie, letos údajně obzvlášť populární.

Typickými barvami jsou černá a oranžová, což se odráží například i ve slevách, které na toto období vyhlašují různé internetové obchody. Ať jde o prodejce oblečení, bavlnek či korálků, speciální „halloweenské slevy“ se vztahují na zboží v černé, oranžové, případně temně zelené barvě.

Prakticky každý rok ovšem halloweenské oslavy provázejí kontroverze. Letos například vyvolaly rozruch kostýmy podobající se oblekům, kterými se zdravotníci chránili před nákazou smrtícím virem ebola, jehož epidemie decimovala Afriku. S kritikou se setkal také jistý americký obchodní řetězec, který jako dětský halloweenský kostým nabízel uniformu izraelského vojáka či „arabský“

Podívejte se na rej masek a oslavy Halloweenu ve světě. Podívejte se na rej masek a oslavy Halloweenu ve světě. | EPA
nos. To skupiny ochránců lidských práv označily za urážlivé a rasistické a mnozí obchodníci oba předměty rychle stáhli z prodeje. 

anka ( 31. října 2015 22:52 )

No vzdyt ano, nikdo te nenuti vyzdobit dum a rozdavat detem sladkosti.Na druhou stranu jinym to dela radost a nejvic si uzivaji deti, tak je nech.

o.horinek ( 31. října 2015 22:28 )

podle tvého slovníku jsi opravdu velice veselá a inteligentní další důvo slavit Památku zesnulých

andorea ( 31. října 2015 20:41 )

A co jsi ty?

andorea ( 31. října 2015 20:35 )

Pro mne tyto dny jsou ve znamení Dušiček a žádného Halloweenu.

issabella66 ( 31. října 2015 20:14 )

ty jsi akorát přiblbá pí!ča, jdi s těmahle řečma do ***e ty blbá sv-ině. Je to super svátek, aspoň nějaké rozveselení pro děti v tomhle sychravém podzimu. Vyndej si ten kolík z ***e a začni trochu myslet svou hlavou a nepapouškuj tu názory nějakých starých ***ů co jsou zapšklí a neumí si užívat života.

Zobrazit celou diskusi