Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Sbohem Egypte, ahoj Petrohrade! Poslední fotka před tragickou havárií letadla

Autor: kle, ČTK, abu, shp - 
31. října 2015
12:25

Na Twitteru se objevila fotografie cestujícího Jurije Šejna s malým dítětem a vzkazem „Letíme domů. Fotka byla údajně pořízena krátce před startem letu #7K9268. Při leteckém neštěstí zahynulo podle egyptských vyšetřovaletů všech 224 lidí na palubě včetně 17 dětí. Původně prý bylo z  místa neštěstí slyšet nářek přeživších.

„Už balím kufry, hurá. Sbohem Egypte, ahoj Petrohrade, napsala k fotce svého muže s dítětem na Twitter Olga Šejna, Jurijova manželka, se kterým byla čtyři roky.

 

 

 

 

Všichni cestující zemřeli, citovala agentura AP egyptské vyšetřovatele přímo na místě. Podle záchranářů však bylo z vraku letadla slyšet sténání přeživších. Olga a Jurij Šejnovi spolu měli tři děti. Všechny spolu vzali do Egypta na dovolenou. Sociální síť pak zahrnuli řadou fotek, na nichž jsou všichni velmi šťastní. To ještě nevědli, jaké hrůza je na cestě zpět čeká.

Ruské civilní letadlo s 224 lidmi na palubě se zřítilo v sobotu v centrální části Sinajského poloostrova krátce poté, co vzlétlo z egyptského letoviska Šarm aš-Šajch na jihu poloostrova a zamířilo do Ruska.

Záchranáři již vyprostili z trosek více než sto těl včetně všech 17 dětí. Z jiné části trosek zaslechli sténání a věří. Podle egyptských a ruských zdrojů šlo o charterový let s 217 ruskými cestujícími včetně 17 dětí, a sedmi členy posádky.

Příčina neštěstí letu KGL-9268 v hornaté oblasti jižně od města Aríš není dosud známa, zatím je na to příliš brzy, uvedly úřady. Podle egyptských bezpečnostních zdrojů nic nenasvědčuje tomu, že letoun byl sestřelen. Podobné obavy vyvolává skutečnost, že na Sinaji působí islámští radikálové včetně skupin napojených na Islámský stát. Islamisté zde v posledních měsících zabili stovky egyptských vojáků či policistů a útočili i na další cíle.

Ruský prezident Vladimir Putin nařídil, aby do Egypty byly neprodleně vyslány týmy záchranářů a vyšetřovatelů. Ruské úřady podle něj také musí poskytnout rodinám postižených maximální pomoc. Pomoc Egyptu v souvislosti s pádem ruského letadla nabídl Izrael.

Podle ruských leteckých služeb je postiženým letounem Airbus A320 s 224 cestujícími a členy posádky, který provozovala ruská letecká společnost Kogalymavia. Stroj mířil do Petrohradu.

Letoun se rozlomil na dva kusy

„Letoun se po pádu rozlomil na dvě části. Jednu malou s ocasem stroje, která shořela, a jednu větší, která vrazila do skály. Vyprostili jsme nejméně sto těl a další jsou uvnitř,“ řekl Reuters jeden ze záchranářů. V zachovalejší části trupu podle něj zaslechli pátrací týmy sténání a hlasy. Bohužel později záchranáři ohlásili, že nikdo nepřežil.

„Podle předběžných informací letoun Airbus A320 společnosti Kogalymavia, letící na trase Šarm aš Šajch–Petrohrad, odletěl v 06:51 moskevského času (04:51 SEČ). V 07:14 nenavázal kontakt s Larnakou (na Kypru) a zmizel z radarových monitorů,“ sdělil podle agentury TASS Sergej Izvolskij, mluvčí ruského úřadu pro kontrolu leteckého provozu Rosavia.

 

 

Agentura TASS s odvoláním na káhirské mezinárodní letiště uvedla, že posádka letounu krátce před zmizením letounu z radarů žádala o přistání na nejbližším letišti. Hlásila problémy s radiostanicí. Stroj zmizel z radarů po 23 minutách od startu. Letoun byl v té době podle egyptských dispečerů ve výšce zhruba 9000 metrů.

Interfax s odvoláním na odborný portál Flightradar24 uvedl, že letoun krátce před zmizením z radarů prudce klesl na výšku 1500 metrů.

 

 

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

kung-fu-jane ( 31. října 2015 17:15 )

Piš česky a né hotentocky

kung-fu-jane ( 31. října 2015 17:12 )

Máš v nicku chybu-ty nejsi andilek ale debílek...a dobře ti tak!

pulsar ( 31. října 2015 17:09 )

Skoda lietadla

andilek_smrti ( 31. října 2015 16:55 )

Boží mlýny. Dobře jim tak...

jerry ( 31. října 2015 16:31 )

Tak to je síla.

Zobrazit celou diskusi