Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Evropský parlament se vzepřel USA: Nestíhejte Snowdena, zaslouží si ochranu

Autor: mb - 
30. října 2015
18:43

Evropský parlament se zastal amerického whistleblowera Edwarda Snowdena (32), který dříve pracoval pro tajnou službu NSA a jenž prozradil, že americké a britské tajné služby špehují občany po celém světě. Snowden by podle poslanců neměl být vydán do USA, naopak si zaslouží ochranu.

Europarlament vyzval k „ukončení trestního stíhání Edwarda Snowdena, udělení ochrany a zamezení jeho extradice do třetích zemí“. Evropští poslanci též Snowdena označili za „mezinárodního ochránce lidských práv“.

Hlasování ovšem nakonec bylo těsné, pro ochranu Snowdena se vyslovilo 285 poslanců, proti bylo 281.

Obrovská změna

Edward Snowden krok Evropského parlamentu okamžitě okomentoval na sociální síti Twitter: „Nehledě na obrovský tlak, EU zrovna hlasovala v poměru 285-281 pro to, aby byla všechna obvinění vůči mně zrušena a bylo zabráněno mé extradici. Tímto se všechno mění.“


Spojené státy však zatím žádnou změnu v postoji k ochránci lidských práv neprojevily. „Naše pozice je neměnná. Pan Snowden je obviněn z prozrazení tajných informací zde ve Spojených státech. Z tohoto důvodu by měl být co nejdříve vydán do USA, kde ho čeká řádný proces,“ řekl médiím mluvčí Národní bezpečností rady Ned Price.

Snowden – hrdina nebo zrádce?

Bývalý systémový administrátor Edward Snowden pracoval pro CIA a NSA, ale v roce 2013 předal britskému médiu Guardian materiál, který dokazuje, že britské a americké tajné služby špehují miliony nevinných občanů po celém světě. Edward Snowden nejdříve uprchl do Číny, později do Ruska, kde získal politický azyl. Několikrát prohlásil, že ho láká Německo, ale bál se vydání do USA. Zda se hlasováním Evropského parlamentu něco změní, je ovšem nejasné. Přijatá rezoluce totiž není závazná.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi