Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Uspěšný švédský spisovatel Jonas Jonasson: Za tři knihy si vydělal 450 milionů korun

Švédský spisovatel Jonas Jonasson si vydělal velké jmění.
Švédský spisovatel Jonas Jonasson si vydělal velké jmění.  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ČTK - 
30. října 2015
07:45

Oblíbený švédský spisovatel Jonas Jonasson si psaním přišel na rekordní peníze. Knihy „Stoletý stařík“, „Analfabetka“ a čerstvě „Zabiják Anders“ mu přinesly jmění ve výši 450 milionů korun – a hvězda švédského spisovatele stoupá dál.

Švédský deník Expressen zmapoval společnosti Jonase Jonassona, jež se starají o příjmy z jeho prvních dvou knih Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel a Analfabetka, která uměla počítat. Dohromady vydělalo napsání knih Jonassonovi 370 milionů korun – a když se započítají předpokládané příjmy za rok 2015, vygenerují jeho knihy příjem přes 450 milionů, tvrdí odborníci z branže.

„Já jsem nezveřejnil žádné prohlášení, ale tyto údaje nezní nepřiměřeně. Jen si uvědomte, že aktiva jsou k dispozici ve švédské společnosti s ručením omezeným, a tedy více než polovina zmizí na daních. Ale pořád tam ještě dost zbyde,“ odpovídá Jonas Jonasson na otázky týkající se ekonomiky svého psaní.

Expressen zjistil, že Jonassonův hospodářský úspěch nemá mezi živými švédskými autory obdoby – výsledky Lizy Marklundové či Camilly Läckbergové jsou slabší. A Jan Guillou nebo Leif GW Persson jsou daleko za horním kvartetem (do něhož počítáme již nežijícího Stiega Larssona s příjmy ve výši téměř jedné miliardy korun).

„Jonas je stroj na zisk. Po vydání Stoletého staříka jsme si mysleli, že není možné zopakovat úspěch s jinou knihou. Ale to jsme byli na velkém omylu," říká Jonassonova agentka Carina Brandtová. A dodává: „Jsou nakladatelé, kteří po zveřejnění informace o třetí Jonasově knize Zabiják Anders platí milion eur předem za práva na vydání knihy. Možná se pletu, ale nemyslím si, že by kdy švédský spisovatel dosáhl této hranice. Nicméně, je to srovnatelné s nejvýznamnějšími světovými autory."

Jonas Jonasson říká: „Finančně lze běh mého dospělého života rozdělit na dvě části. První část, kdy peníze došly dřív, než uplynul měsíc. A druhou část, kdy měsíc vyprší dřív, než dojdou peníze. Můžu si koupit nové auto, kdy chci, a je to skvělý pocit svobody. Ale koupě sedmi nových vozů mě neučiní sedmkrát šťastnějším. Pořád máte jen jeden zadek, který si autem vezete.“

Co budete s penězi dělat?

„Pomáhám svým nejbližším, samozřejmě. Matce, bratrům a jejich rodinám i dalším, kteří jsou mně a mému synovi opravdu blízcí. Už spoustu let podporuji Lékaře bez hranic. A pokud budu mít trochu času, mám v úmyslu si udělat pilotní průkaz na vrtulník. No a pak bude ta správná chvíle koupit si ten vrtulník. No, když bydlíte na ostrově...“ (Jonas Jonasson žije na ostrově Gotland v Baltském moři.)

Věnujete hodně času dopisům s žádostmi o peníze?

„Ne. Pořád se nemůžu věnovat vyhodnocování potřeb druhých. Moje volba jsou Lékaři bez hranic. Ti také budou nejvíce potřebovat další podporu.“

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi