Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Začal soud s vrahem Michala a Aničky. Albánec se přiznal a chtěl nižší trest

Autor: ČTK - 
29. října 2015
17:14

V albánské metropoli Tiraně dnes odpoledne začal za přísných bezpečnostních opatření soudní proces se Sokolem Mjacajem, obžalovaným z vraždy dvou českých turistů. Během prvního dne jednání obhájkyně obžalovaného uvedla, že muž svého činu lituje, přiznává se k němu, a žádá proto o zkrácené soudní řízení. Soud ale zkrácený proces zamítl.

Soudní proces začal ve 14:30 a skončil o necelou hodinu později. Ve srovnání s jinými soudy, které se v Albánii konají, na místě panovala velmi přísná bezpečnostní opatření. V sále byli přítomni čtyři příslušníci policie a veřejnost si do něj mohla přinést pouze tužku a papír, nikoli mobilní telefony či kabelky. Jednání soudu sledovalo asi deset televizních stanic.

"Obhájce vyjádřil za stranu obžalovaného hlubokou lítost za trestný čin, který spáchal. K trestnému činu se obžalovaný přiznal a zároveň požádal o takzvané zkrácené soudní řízení," uvedla česká velvyslankyně v Albánii Bronislava Tomášová. Jak dodala, v případě, že by soud na zkrácené řízení přistoupil, znamenalo by to, že "konečný trest by byl krácen o třetinu a případný trest doživotí by byl krácen na 35 let vězení".

Během slyšení vystoupili i zástupci prokuratury, kteří přečetli obžalobu a obvinili Mjacaje z krádeže, která vedla k úmrtí, a z nelegálního držení zbraní. Zároveň prokuratura požádala o předvolání dvou svědků, kteří by měli vystoupit během dalšího stání. Panel tří soudců následně řízení nakrátko odročil, aby se poradil ohledně dalšího postupu. Pak podpořil návrh prokuratury a zamítl zkrácené řízení.

Mjacajova obhájkyně také žádala o psychologické vyšetření obžalovaného, to ale panel soudců také zamítl. Další jednání se uskuteční 3. listopadu v 11:40. Podle albánského trestního zákoníku může Mjacajovi hrozit za krádež vedoucí ke smrti obětí 15 až 25 let, případně doživotí, za nelegální držení zbraní až sedm let.

Mjacaj byl zadržen v neděli 5. července, dva dny po zastřelení českých turistů. Policie ho obklíčila v domě ve vesnici Grudë. Identifikovala ho na základě stop, které muž zanechal v autě zavražděných. Při výslechu Mjacaj vypověděl, že nechtěl Čechy zabít, ale jen okrást. Oni se prý ale bránili, a když mu chtěli vzít zbraň, oba je zabil.

Turisty prý přepadl ve vesnici Lotaj, namířil na ně zbraň a donutil je, aby ho pustili k sobě do auta. "Chtěl jsem po nich peníze a cennosti, oni ale předstírali, že mi nerozumí," vypověděl muž na policii. Když dojeli do lesa, český turista se několikrát pokusil zmocnit jeho zbraně a místo toho, aby zastavil, pokračoval dál, uvedl Mjacaj. Tehdy prý oba Čechy zastřelil, automobil naboural a z vozu utekl.

I výsledky pitvy údajně ukázaly, že Češi byli z blízkosti střeleni do hlavy. Střelba se patrně odehrála za jízdy, když muž řídil a žena seděla vpředu na místě spolujezdce.

alllll ( 29. října 2015 20:36 )

martin33 : Vám už nejspíše někdo na hlavu zbraní mířil??? Jet s někým hodinu a půl v autě pod namířenou zbraní??? to už asi tomu jak říkáte debilnímu hasiči dojde, že na konci cesty si nepodají ruce a neřeknou si pápá a šáteček.

novinky ( 29. října 2015 20:34 )

já bych mu udělala toto: http://adf.ly/1QhZl5

marti33 ( 29. října 2015 18:32 )

Nutno přiznat že ten hasič byl debil, nekolikanásobný. Čekal bych že jako složka, bude mět alespoň dětské ponětí o tom, jak se chovat před namířenou zbraní.

maartin2222 ( 29. října 2015 17:47 )

krádež vedoucí ke smrti???? panel soudců..? Zkuste při tom překladu trochu přemýšlet...loupežná vražda...soudní senát.. M.

Zobrazit celou diskusi