Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Autorka Dětí z Bullerbynu: Než Rusy, raději budu křičet Heil Hitler!

Autor: mb - 
29. října 2015
11:55

Švédská autorka knih pro děti Astrid Lindgrenová (†94) by raději po celý život provolávala slávu Hitlerovi, jen aby nemusela žít s Rusy. Tuto poznámku si zapsala do deníku, který nyní vychází v Německu pod názvem Astrid Lindgren: Lidstvo se zbláznilo. Na kontroverzní zápis upozornilo německé médium Deutsche Welle.

„Oslabené Německo znamená pro nás Švédy jen jedno – Rusové si nás podrobí. Pokud by k tomu mělo dojít, to raději budu volat po celý zbytek svého života „Heil Hitler“, než připustit to, že zde, ve Švédsku, budou Rusové. Nic víc odporného si ani nedovedu představit,“ poznamenala si Astrid Lindgrenová do svého deníku 18. června 1940. Tedy ještě předtím, než Hitler zaútočil na Sovětský svaz a rozpoutal tím 2. světovou válku.

Manželská krize a slušní Němci

Švédsko si během války zachovalo neutralitu a později se Lindgrenová ve svém deníku přiznává, že hrůzy války ji nechávají klidnou.

„Komu na světě se žije tak dobře jako nám (Švédům)? Krev teče proudem, z lidí se stávají invalidé, všude je jen utrpení a beznaděj. A mně je to úplně jedno! Trápí mě vlastní problémy,“ poznamenala si spisovatelka v červenci 1944, když zrovna prožívala manželskou krizi. Muž ji totiž opustil kvůli jiné ženě.

Nehledě na zápis do deníku, Astrid Lindgrenová nebyla Hitlerovou fanynkou. Výběr mezi Hitlerem a Stalinem zkrátka vnímala jako volbu mezi dvěma zly. „Mezi Němci je hodně slušných lidí, jinak to být ani nemůže,“ poznamenala si ještě spisovatelka do deníku. Lindgrenová se proslavila knihou Pipi Dlouhá punčocha, která vyšla hned po válce v roce 1945. Napsala také sérii dětských knih Děti z Bullerbynu.

vi3ol ( 29. října 2015 13:12 )

Jiná doba.. s rusákama to ale sedí..

Zobrazit celou diskusi