Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Spiknutí republikánů proti favoritům během televizní debaty: Trump a Carson byli pod palbou

Autor: ČTK - 
29. října 2015
04:59

Republikánští uchazeči o nominaci do boje o Bílý dům dnes v třetí televizní debatě zasazovali údery demokratům, médiím a hlavně navzájem mezi sebou. Pod palbou ostatních osmi uchazečů se ocitli favorité Donald Trump a Ben Carson. Bývalý neurochirurg Carson nedávno předstihl v průzkumech realitního magnáta Trumpa.

„Nemůžeme zvolit někoho, kdo neví, jak se tato práce dělá,prohlásil guvernér státu Ohio John Kasich poté, co Carson přiznal politickou nezkušenost jako svou hlavní slabinu.

Trumpa zase podráždila jedna z prvních otázek – zda svůj hospodářský program opsal z komiksů. Trumpův plán na vybudování zdi na hranicích s Mexikem, aby bránila přílivu přistěhovalců, označil Kasich za „fantazírování“. Carson měl zase potíže s tím, aby jako realistický obhájil svůj návrh zavést desetiprocentní daň pro všechny.

Pichlavé poznámky si vyměňovali i bývalý guvernér státu Florida Jeb Bush a senátor za tento stát Marco Rubio.

Podle komentátora britské stanice BBC se v debatě sváděly dvě bitvy: o to, kdo se stane kandidátem republikánského „establishmentu“ a kdo se chopí praporu radikální pravice. V první bitvě Jeb Bush podal další matný výkon, což musí hluboce znepokojovat jeho podporovatele, zatímco Rubio zabodoval.

Trump působil unaveně, Carson po většinu debaty nepřítomně, a tak se senátor za Texas Ted Cruz chopil příležitosti útokem na moderátory a média. Cruz předvedl nejlepší dvě hodiny ve své kampani, avšak hlavní událostí večera se stalo bezútěšné selhání Jeba Bushe, usoudil analytik BBC.

V průzkumech se nejhůře postavení kandidáti, guvernér Louisiany Bobby Jindal, bývalý guvernér státu New York George Pataki, bývalý senátor za Pensylvánii Rick Santorum a senátor za Jižní Karolinu Lindsey Graham, utkali před kamerami v předstihu – a největší smích v publiku podle stanice BBC dokázal vyvolat Graham svými útoky na dva hlavní uchazeče o demokratickou nominaci, bývalou první dámu a bývalou ministryni zahraničí Hillary Clintonovou a Bernieho Sanderse, který se sám označuje za socialistu.

„Kandidátka číslo jedna tvrdí, že se ocitla na dně, přestože strávila osm let v Bílém domu. A chlápek číslo dva odjel na svatební cestu do Sovětského svazu a nemyslím si, že se někdy odtud vrátil,“ řekl Graham.

Nicméně třetí televizní debata republikánských uchazečů se odehrála v situaci, kdy se republikáni jeví zmatení, bez jasného vůdce a jasného směru. Trápí je roztržka mezi populistickým křídlem a svými volenými vůdci, míjejícími se s revoluční náladou konzervativní základny, která dává přednost „outsiderům“ bez nejmenších politických zkušeností, poznamenala agentura AFP a dala republikánskou situaci do kontrastu s jednotou demokratů, kteří už mají v Clintonové jasnou favoritku. Připomněla však, že kandidáti, kteří v této fázi kampaně v letech 2007 a 2011 vedli v průzkumech, nakonec prohráli.

Hlasování v primárkách o výběru republikánského kandidáta začne v únoru ve státu Iowa, kde podle průzkumů také vede Carson. Nástupce stávajícího demokratického prezidenta Baracka Obamy si Američané zvolí ve volbách v listopadu 2016.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

st.rec ( 29. října 2015 08:38 )

Ještě si tam mohli hodit dýmovnici aby show stála za to.Ovšem jestli bude černá v USA opět vládnout,bude to pohroma i pro EU.

Zobrazit celou diskusi