Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Děsivá statistika z USA: Jen v New Yorku žije 24 tisíc dětí na ulici

Autor: mb - 
29. října 2015
06:05

Americká instituce Department of Homeless Services (DHS) zveřejnila šokující statistiku. Jen v New Yorku je skoro 60 tisíc bezdomovců, z toho 40 procent jsou děti. V bezdomoveckých noclehárnách tak po celém městě spí více než 23 tisíc dětí, některé rodiny takto „bydlí“ i více než rok.

Department of Homeless Services je jedna z největších organizací, která pomáhá lidem bez domova. Její roční rozpočet činí na české poměry neuvěřitelnou miliardu dolarů (zhruba 25 miliard korun). DHS poskytuje dočasné přístřeší jak jednotlivcům, tak rodinám. A právě tento úřad, který spadá pod město New York, zveřejnil šokující statistiku.

Desítky tisíc dětí na ulici

Organizace zaregistrovala 57 448 lidí bez domova, které využívají jejích služeb. Z toho je 12 tisíc rodin s dětmi, v noclehárnách tak spí více než 23 tisíc nezletilých. Tyto rodiny s dětmi jsou nuceny žít v takovýchto podmínkách v průměru 14 měsíců, než získají nějakou formu trvalejšího bydlení.

Nejen New York

Bezdomovecká krize ovšem postihla nejen New York, ale i další velká města ve Spojených státech. Přibývá lidí bez domova a v některých amerických státech se rozhodli situaci „řešit“ radikálně. Místo pomoci se rozhodli kriminalizovat podporu bezdomovců. Za krmení bezdomovců hrozí úřady pokutami, ale i vězením. „Města doufají, že zákazem krmení bezdomovců problém sám od sebe zmizí. To je ale totální nesmysl,“ okomentoval drakonické vyhlášky Michael Stoops, ředitel jedné z nadací pomáhající lidem bez domova.

Epidemie bezdomovectví

Na Američany v roce 2008 těžce dolehla ekonomická krize. Mnozí přišli o práci a následně i o bydlení. „Více než dvě třetiny lidí v našich noclehárnách jsou rodiny s dětmi. O bydlení rodina nepřišla kvůli tomu, že by rodiče brali drogy či byli psychicky nemocní. Prostě byli z bytu vyhozeni,“ vysvětluje Mary Brosnahan, šéfka Koalice pro bezdomovce. A ani pravidelný příjem nezaručuje bydlení. Jak upozornil deník New York Post – třeba údržbář Angelo Torres pracuje sice pro město, ale se svým platem 33 tisíc dolarů ročně (zhruba 800 tisíc korun) si nemůže dovolit pronájem bytu, a žije tedy v autě.

smrk ( 29. října 2015 10:00 )

A tenhle stát bude každému rozdávat moudra jak se má chovat a kecat něco o dikriminaci. Prostě debilní ,zadluženej a xenofobní stát se vším všudy.

Zobrazit celou diskusi