Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Epidemie sebevražd v USA. Život si denně vezme 23 válečných veteránů

Autor: kle - 
27. října 2015
06:10

Stovky lidí se v USA o víkendu vydaly na pochod s názvem „Ruck Up for Life“. Pochod dlouhý 23 mil symbolicky poukazuje na statistiky, podle nichž spáchá ve Spojených státech každý den sebevraždu 23 válečných veteránů, tedy vojáků převážně z misí v Iráku a Afghánistánu. Informovala o tom televize Fox News.

Jeden z organizátorů, Landon Steele, zná jako medik a účastník několika misí nebezpečí posttraumatického stresu z první ruky. „Když jsem se vrátil z mise, bojoval jsem s depresemi a o sebevraždě jsem také uvažoval,“ řekl reportérům. Před třemi lety se proto rozhodl poprvé zorganizovat pochod.

„Je to více než procházka,“ řekl k tomu seržant Kyle Gray sloužící u Národní gardy v Minnesotě. Mantrou a heslem účastníků pochodu je nikdy neopustit padlého kamaráda.

„Je velmi důležité, aby si mí civilní přátelé uvědomili, že bojovat bylo snadné. Nesmírně těžký byl ovšem návrat domů,“ podotkl válečný veterán Brian Kerkow.

75pedro ( 27. října 2015 06:47 )

Ani Islámský stát se ke svým vojákům nechová hůře než USA. Posílají je po celém světě rozvracet mír a pak je nechají umírat v depresích.

Zobrazit celou diskusi