Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Nečekané přiznání Tonyho Blaira: Uznal, že válka v Iráku je částečně jeho vina

Bývalý britský premiér Tony Blair (62) se v rozhovoru pro CNN nechal slyšet, že je válka v Iráku částečně jeho vinou, a tento konflikt navíc nepřímo otevřel cestu i radikálům z Islámského státu (IS).
Bývalý britský premiér Tony Blair (62) se v rozhovoru pro CNN nechal slyšet, že je válka v Iráku částečně jeho vinou, a tento konflikt navíc nepřímo otevřel cestu i radikálům z Islámského státu (IS).  (Autor: čtk, epa, reuters, archiv Blesku)
Autor: haj - 
25. října 2015
17:18

Bývalý britský premiér Tony Blair (62) se v rozhovoru pro CNN nechal slyšet, že je válka v Iráku částečně jeho vinou, a tento konflikt navíc nepřímo otevřel cestu i radikálům z Islámského státu (IS).

V roce 2003 byl ve Spojeném království u moci právě Blair, který tehdy americkou invazi do Iráku horečně podporoval. Teď ale sám přiznal, že šlo o chybu. Dlouhých dvanáct let se odmítal omluvit a teprve teď otočil.

Vyjádřil lítost zejména nad tím, že invaze se uskutečnila na základě neověřených informací od tajných služeb, které tvrdily, že Saddám Husajn vlastní zbraně hromadného ničení. „Omlouvám se za to, že zpravodajské informace, které jsme obdrželi, byly chybné,” kál se Blair.

„Také se omlouvám za některé chyby v plánování a určitě i za naše mylné pochopení, co se stane poté, co svrhneme Husajnův režim,“ pokračoval expremiér a vzápětí rázně popřel, že by dnešní situace byla lepší, kdyby byl Husajn stále naživu.

Naopak však připustil, že válka v Iráku dala šanci k vzestupu Islámského státu. „Samozřejmě nelze říct, že ti z nás, kteří odstranili Saddáma v roce 2003, nenesou žádnou zodpovědnost za situaci v roce 2015, ale je potřeba si uvědomit, že arabské jaro, které začalo v roce 2011, by mělo také dopad na Irák,” dodal Blair.

„Neřekl, že rozhodnutí z roku 2003 svrhnout Husajna vedlo k IS, a zdůraznil, že o IS bylo slyšet jen vzácně do konce roku 2008, kdy byla al-Káida rozdrcena,“ upřesnil posléze expremiérův výstup jeho mluvčí.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

tymitaky ( 25. října 2015 19:35 )

No jo, i arabské jaro byla náhoda, žádný vliv USA a V.B nebyl ani náhodou.

pekaaaros ( 25. října 2015 19:07 )

.. co na to říct?

peecek ( 25. října 2015 18:37 )

 Tohle hõvado Blaierovo se do toho nechalo zatáhnout uSSA a ještě vetšim hovadėm Bushem. Nyni se snaží další hovado Obama, svrhnout Asada, aby se problém opakoval. Amerika záměrně rozjebává celý svět.

kov3 ( 25. října 2015 18:03 )

Ospravedlnenie si môžeš, Tony, strčiť do .... Jediné, čo si zaslúži, je trest smrti.

Zobrazit celou diskusi