Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Proč museli Lékaři bez hranic opustit Ukrajinu? Prý kvůli špionáži a lékům

Zacharčenko, šéf proruských separatistů v Doněcké lidové republice
Zacharčenko, šéf proruských separatistů v Doněcké lidové republice  (Autor: ČTK/AFP)
Autor: bru/ČTK - 
25. října 2015
16:27

Mezinárodní humanitární organizace Lékaři bez hranic (MSF) se v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny dopouštěla špionáže, a proto musí tamní povstaleckou "lidovou republiku" opustit. Oznámili to dnes proruští vzbouřenci v prohlášení, které zveřejnila separatistická agentura DAN. Pracovníci MSF prý rovněž do Donbasu nezákonně dováželi psychotropní látky a "dezorientovali" obyvatelstvo.

Rozhodnutí o zákazu činnosti MSF v povstaleckých zónách bylo oznámeno v pátek, důvody tohoto kroku ale vzbouřenci do dnešního dne neuvedli. Už v září bylo oznámeno, že činnost MSF je zakázána v sousední Luhanské oblasti, jejíž část povstalci rovněž ovládají. Tehdy bylo povolení k práci odňato i české organizaci Člověk v tísni, která prý hrubě porušila podmínky akreditace v povstaleckém Luhansku. V doněcké "lidové republice" Člověk v tísni zatím působit smí.

Psychologové Lékařů bez hranic prý dezorientovali občany

Povstalecká tajná policie zjistila, že pracovníci MSF shromažďovali v bojových zónách "informace obranného charakteru", napsala agentura DAN. Péče psychologů MSF o obyvatelstvo válečných oblastí prý vedla k "sociální dezorientaci občanů". Do Donbasu byly prý kromě toho dováženy psychotropní látky, které povstalecké úřady předem neschválily.

Podle ukrajinských médií pracovníci MSF většinou pracovali v doněcké nemocnici pro léčbu tuberkulózy a ve věznicích. Mimo jiné pokrývali 77 procent dodávek inzulínu pro nemocné cukrovkou a 90 procent materiálu potřebného pro dialýzu. Podle slov operačního ředitele MSF Barta Janssense nyní mnoho pacientů zůstane bez pomoci, což může jejich zdravotní stav vážně zkomplikovat.

Lékaři bez hranic na sociální síti už v minulých dnech varovali, že pokud z Doněcké oblasti odejdou, zůstanou bez pomoci tisíce lidí.

#Ukrajina: Lékaři bez hranic přišli bez udání důvodu o povolení působit v samozvané Doněcké lidové republice. Jsme...

Posted by Lékaři bez hranic / Médecins Sans Frontières (MSF) on 24. říjen 2015

eliska963852 ( 26. října 2015 11:49 )

Vlastně je to dobře, LBH půjdou zachraňovat lidi, kteří to opravdu potřebují a ne nějakou verbež z bývalého SSSR

lipno ( 26. října 2015 10:28 )

eliska963852 a tgbg nevyjímaje

lipno ( 26. října 2015 10:22 )

Proamerický BLBE, fašisté jsou Ukrajinci!

fotrpjotr ( 26. října 2015 10:12 )

Lékaři bez hranic jsou určitě nasazení tajnou fašistickou službou Kyjeva,tak se není čemu divit,že je tam nepustí.

tuba24 ( 26. října 2015 09:22 )

ked amici zbombardovali tuto organizaciu, tak to bolo povyku od ruskych trollov, aki odvazni su ti lekari bez hranic ... a teraz tie iste nicky pisu o tom ze lekari bez hranic su spioni Zaver: Je to ruskymi fasistami platena propaganda, nic viac. A Putin je masovy vrah

Zobrazit celou diskusi