Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Evakuace obyvatel v Berlíně: Nalezly se bomby z druhé světové války

V Berlíně byli evakuováni obyvatelé, kvůli nálezu bomb z 2. světové války.
V Berlíně byli evakuováni obyvatelé, kvůli nálezu bomb z 2. světové války.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
25. října 2015
16:14

Tisíce lidí musely v Berlíně a západoněmeckém městě Koblenc dnes dočasně opustit své domovy kvůli nutnosti zneškodnit nalezené bomby z dob druhé světové války. Informovala o tom agentura DPA.

V hlavním městě se americká letecká puma o váze 250 kilogramů našla v pátek při výkopových pracích u budovy Židovského muzea ve čtvrti Kreuzberg. Policie dnes ráno začala evakuovat lidi žijící v domech v okolí několika stovek metrů. Opatření se podle listu Berliner Zeitung mohlo dotknout až 11 500 obyvatel města. Postižena byla i městská hromadná doprava. Provoz byl přerušen na dvou linkách metra, okolí nálezu bomby musely objíždět i městské autobusy. Jak dlouho bude akce trvat, zatím není jasné.

Dalších 5000 lidí musela dnes německá policie evakuovat z okolí místa nálezu bomby v porýnském městě Koblenc. Nevybuchlá americká puma z druhé světové války byla nalezena už ve středu v hloubce čtyř metrů při stavbě základní školy. Ani zde není jasná doba trvání prací na zneškodnění.

Koncem války před 70 lety svrhly spojenecké letouny na Německo miliony tun munice. V německých městech se dodnes často objevují nevybuchlé letecké pumy, zejména při stavebních pracích. Odborníci odhadují, že jen v Berlíně je pod zemí na 3000 bomb.

joudajoudovy ( 26. října 2015 07:56 )

madam merkel, bravo! cviceni je nutne, nevite co vam prinese budoucnost....

ginna15 ( 25. října 2015 19:42 )

Sám Zeman se však při své politice orientuje spíše na Východ. Do Ruska nebo Číny. Při dotazech čtenářů reagoval i na dotaz na své vazby na Rusko. „Dostáváte pravidelnou mzdu, nebo vám Putin přispěje na Knihovnu Miloše Zemana?“ vznesl čtenář dotaz. „Je to tak pitomý dotaz, že se mi téměř nechce odpovídat. Ale i pitomcům se má odpovídat. Odpovím také pitomě. Dostávám pravidelnou mzdu 236 tisíc rublů měsíčně, ale nyní jsem požádal o její zvýšení, protože kurz rublu se propadl,“ reagoval Zeman. Již vážně pak mluvil o zapojení Ruska do bojů v Sýrii. „Pokud Rusové skutečně bombardují pozice Islámského státu, tak dělají dobře, protože každý, kdo zaútočí na Islámský stát, dělá dobrou věc,“ míní Zeman. Celý záznam pořadu S prezidentem v Lánech najdete ZDE Během 4. dílu pořadu S prezidentem v Lánech se však stihl pozastavit u řady aktuálních témat. Mluvil o uprchlících i jejich dětech, kauze Evy Michalákové a jejích dětí, kvůli které na předávání státních vyznamenání zrušil pozvánku norské velvyslankyni, či olomoucké korupční kauze a vyšetřování detektivů u exministra vnitra Ivana Langera. Neunikl ani kritice „pražské kavárny“. Zeman: Děti migrantů slouží jako živý štít. Uprchlíci jsou jako Jezinky!!!!

majojo ( 25. října 2015 16:39 )

K titulku: Nalezly se bomby, kdyby se nalezli, byli by to bombové. Ovšem v Blesku by se nalezli především negramoti. Tedy, aby tomu rozuměli: Nalezly se negamoty.

Zobrazit celou diskusi