Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Hurikán Patricia nad pevninou slábne. Zůstává ale stále extrémně nebezpečný

Autor: ČTK, tmp, sou - 
24. října 2015
02:15

Mohutný hurikán Patricia v sobotu ráno udeřil na západní pobřeží Mexika. Kvůli nejsilnějšímu orkánu, jaký kdy byl na americkém kontinentu zaznamenán, evakuovaly mexické úřady tisíce lidí. Nad pevninou již ale hurikán výrazně zeslábl z původní páté na druhou kategorii a podle očekávání meteorologů se nad hornatým vnitrozemím vyčerpá a během dne přemění v tropickou bouři.

Meteorologové varovali před katastrofálními dopady hurikánu, úřady již obdržely zprávy o sesuvech půdy a záplavách. Zatím však nejsou hlášeny žádné ztráty na životech, hurikán navíc ztrácí na síle.

Mexický prezident Enrique Peňa Nieto uvedl, že hurikán podle dosavadních zpráv způsobil méně závažné škody, než se předpokládalo.

Hurikán vstoupil na pevninu v mexickém státě Jalisco. Síla větru v tom okamžiku podle odhadů dosahovala téměř 270 kilometrů za hodinu.

Patricia se tak nadále nacházela v nejvyšší, páté kategorii hurikánů, napsala agentura AP. "Hurikán páté kategorie dokáže zvednout automobily do vzduchu a smést lidi z ulice," upozornil šéf národní vodárenské komise Roberto Ramírez.

Později nicméně hurikán zeslábl a dostal se do čtvrté kategorie. Americké Národní středisko pro hurikány (NHC) navíc očekává jeho další slábnutí a přechod v tropickou bouři.

"Větry jsou opravdu silné. Je ohromující, že se hýbají i auta," uvedla Laura Barajasová, zaměstnankyně jednoho z hotelů v přístavním městě Manzanillo.

"Všude, kam se obrátíte, jsou trosky," řekl hotelový manažer Juan Michel z letoviska Barra de Navidad na severozápadě od Manzanilla. "Nikdy jsme nic takového neviděli," dodal.

 

V řadě obcí ve třech pacifických státech byl vyhlášen stav ohrožení, školy a přístavy byly uzavřeny. Světová meteorologické organizace (WMO) přirovnala sílu hurikánu Patricia k tajfunu Haiyan.

Ten před dvěma lety zabil na Filipínách přes 7300 lidí. Mexická vláda do ohrožených oblastí přesunula velké množství vojáků a policistů. Z letoviska Puerto Vallarta bylo podle agentury Reuters evakuováno 15 000 turistů.


Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi