Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Metla komunistů na homosexuály. Za coming out vězení nebo pokuta

Autor: ČTK, mb - 
23. října 2015
17:50

Do  ruského parlamentu dorazil návrh zákona, který chce trestat pokutou a vězením osoby otevřeně deklarující svou homosexualitu. Návrh z dílny komunistických poslanců má ale podle mínění ruských komentátorů jen malou šanci na schválení.

Zákony, jež kritici označují za homofobní, už v ruské legislativě několik let existují. Prapor do boje s homosexualitou pozvedl předloni petrohradský poslanec Vitalij Milonov, jemuž se podařilo prosadit do federálního zákona zákaz propagace homosexuality mezi mládeží.

Pravoslavný aktivista podle médií pravidelně zásobuje ruskou cenzuru žádostmi o zákaz jakýchkoli „nemravných“ publikací, časopisů a webů.

Do boje s homosexuály se nyní po jeho boku vydali komunističtí poslanci Ivan Nikitčuk a Nikolaj Arefjev. Jejich návrh zákona stanoví, že homosexuálové by za veřejné oznámení své sexuální orientace zaplatili pokutu 5000 rublů (2000 korun) a byli vsazeni na 15 dnů do vězení.

Podle Nikitčuka by takový zákon pozvedl mravnost Rusů. „Homosexualismus je pro lidstvo smrtelným nebezpečím,“ řekl poslanec novinářům.

Návrh zřejmě bez šance

K příslušnosti ke komunitě gayů se ale v Rusku hlásí málokdo. Homosexualita je ve většinové ruské společnosti přinejlepším tabu, mnozí ji příkře odmítají a považují za hřích, nemoc nebo zločin.

Hnutí LGBT, sdružující příslušníky sexuálních menšin, je v Rusku nepočetné, jeho vůdce Nikolaj Alexejev nedávno oznámil, že hodlá z Ruska emigrovat. Podle moskevského rozhlasu zákon Nikitčuka a Arefjeva velkou šanci na schválení nemá.

Zobrazit celou diskusi