Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Úspěšná akce amerických a kurdských vojáků v Iráku: Osvobodili 70 rukojmích zajatých IS

Autor: ČTK - 
23. října 2015
07:19

Americké a kurdské speciální jednotky na severu Iráku osvobodily v noci na dnešek 70 rukojmích, jež zajali radikálové z organizace Islámský stát (IS). Oznámil to dnes mluvčí amerického ministerstva obrany Peter Cook, podle nějž při akci přišel o život jeden Američan a několik členů IS. Mrtvý americký voják je první americkou obětí v bojích proti IS.

Operace byla zahájena v době, kdy hrozilo, že radikálové rukojmí zabijí. Cook řekl, že se podařilo zajmout pět členů IS a že několik jejich kolegů přišlo o život. Mezi osvobozenými je prý 20 iráckých vojáků.

Některé americké sdělovací prostředky zpočátku rukojmí identifikovaly jako Kurdy nebo Araby.

Dějištěm operace byla Havídža, která leží v irácké provincii Kirkúk. Podle listu The New York Times speciální jednotky podporovaly americké vrtulníky a letadla. Operace byla zaměřena na věznici kontrolovanou islamisty a americká letadla útočila na přístupové cesty k ní.

Americká armáda se do pozemních operací proti IS v Iráku takřka nezapojuje. Podle Cooka schválil účast amerických vojáků přímo ministr obrany Ashton Carter. „Operace byla pečlivě naplánována a zahájena ve chvíli, kdy jsme získali informaci, že rukojmím bezprostředně hrozí masové povraždění,“ uvedl Cook, podle něhož byla jejich smrt „možná otázkou hodin“.

Podle prohlášení kurdských vůdců bylo během operace trvající zhruba dvě hodiny zabito přibližně 20 členů extremistické organizace.

Radikálové z IS obsadili severní části Iráku loni a vyhlásili na nich stejně jako na severu Sýrie chalífát. USA vedou koalici, jejíž letadla proti IS bojují od loňského podzimu. Operací se neúčastní žádné americké pozemní jednotky, v Iráku jsou pouze armádní cvičitelé a experti a také specialisté.

Kurdské milice se zasloužily o zastavení postupu IS dále na jih. Pomáhají irácké armádě, po jejímž boku bojují také šíitské milice.

gabreta ( 26. října 2015 13:52 )

Jo Hollywood je Hollywood. Ti umí natočit to, co je třeba k propagaci US army!!

turan ( 23. října 2015 17:19 )

Máš to strašné pomotané!Assád patrí k 10%-menšine a preto proti nemu boluje 5 rôznych skupín!Je to tak ako keby na Slovensku vládol Cigáň aj z jeho menšinou!

egyptanka ( 23. října 2015 08:56 )

Kéž by!

mirkli ( 23. října 2015 08:47 )

Dokud Rusové nezačali dávat is na frak, tak o amicich nebylo slyšet a teď spolupracují najednou s Kurdy kteří na jedné straně bojovali s IS a zezadu je nechali vraždit od svých nodshledů Turků! Babraku to se nam to ta korouhvička nejak točí!

cid2000 ( 23. října 2015 08:13 )

Konečně se podařilo amíky dohnat trošinku k boji proti ISIS po více jak roce oficiálního boje.Uvidíme co bude dál s bojem proti ISIS, protože se jinak ISIS od vzniku ProtiISIL koalice naopak vzrosl jejich počet a jejich působnost se znásobila a rozšířila.Divné ne?A teď jim rus šlápl na krk tak piští.Jediný Syrský lid odolává celé roky útokům islamistů z ISIS, turkům,izraelcům,američanům,saudům,katarcům a všem možným žoldákům ze zahraničních privátních armád,které tam střílí a bombardují legitimní armádu a civilisty.Ta demokratická Syrská opozice se skládá většinou podle posledních zjištění ze samých cizinců z okolních států regionu!!Hnus!!A vš kontroluje americká C.I.A. s agentama nastrčenýma do všech možných islámských bojůvek/oddílů ISIS pro lepší koordinaci zásobování shozu z US-letounů C-130H, samotného taktického boje a pro přesné bombardování pozic Syrské armády!!Jsme fakt jako NATO kádři.Naštěstí nám Rusko ukázalo co je moderní přesná technika a rozhodnost na straně spravedlnosti!!A tohle už začínají vidět všichni!Takže i USA pomalu couvá z oficiální podpory ISIS.Teď je budou jen potichu zásobovat raketama proti Rusku a Syrské republice.Jsme fakt západní p.r.a.s.a.ta. bohužel.Je mě stydno za západ a naše EU fanatické politiky!!

Zobrazit celou diskusi