Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Premiér drsňák. Kanaďan před třemi lety zmlátil oponenta do krve

Autor: ČTK, mb - 
22. října 2015
16:59

O novém kanadském premiérovi Justinu Trudeauovi (43) jeho oponenti tvrdí, že je jen „hezkou tvářičkou“. Šéf Liberální strany Kanady ale už před lety dokázal, že tomu tak rozhodně není. V boxerském zápase svého protivníka z řad konzervativců „zrušil“ už ve třetím kole.

I když v roce 2012 tekla krev, rozhodně nešlo o bitku, kterou více méně pravidelně pořádají například v ukrajinském parlamentu. Justin Trudeau se tehdy domluvil s konzervativním politikem Patrickem Brazeauem (40), že uspořádají charitativní boxerský zápas.

Poražený si bude muset oholit vlasy a celý týden potupně nosit dres s logem opoziční strany. Justina nezastavilo ani to, že Brazeau je držitelem černého pásu v karate. Proti všem očekáváním pak suverénně vyhrál.

Kanadská mediální hvězda

Oslnivý zevnějšek, výřečnost a skvělý původ. To jsou hlavní aktiva nového kanadského premiéra Justina Trudeaua. Narodil se do prominentní rodiny, jeho otec Pierre Trudeau (†80) byl kanadským premiérem v letech 1968–1979 a 1980–1984. Fotogenický Trudeau často přitahuje velké davy a vyvolává přirovnání k americké dynastii Kennedyů.

Někteří se pro změnu pozastavují nad tím, že jde zřejmě o jediného současného světového vůdce s tetováním. „Mé tetování je planeta Země uvnitř havrana ve stylu Haidů,“ vysvětlil vůdce kanadských liberálů v roce 2012 na Twitteru. Přihlásil se tak aspoň symbolicky ke skupině indiánů obývajících převážně pobřeží Britské Kolumbie.

Kampaň za skutečnou změnu

Trudeau během své kampaně používal slogan „skutečná změna“, který připomíná heslo „naděje a změna“ Baracka Obamy (54), kterého Trudeau obdivuje. Přesto jeden z jeho prvních kroků bylo oznámení, že hodlá splnit svůj předvolební slib a stáhnout z bojových misí proti radikálnímu hnutí Islámský stát kanadské stíhačky.

„Zavázal jsem se, že se nadále budeme angažovat odpovědným způsobem, který bude vycházet z toho, jak důležitou roli Kanada musí zaujmout v boji proti Islámskému státu,“ řekl novinářům Trudeau o svém prvním telefonickém rozhovoru s americkým prezidentem. Dodal, že Obama jeho závazkům k ukončení bojové mise rozumí.

Liberálové získali v kanadských volbách, které se konaly před pár dny, drtivé vítězství. Dosud opoziční strana jasně ovládla volby a získala většinu křesel v dolní komoře parlamentu. Kandidáti Liberální strany zvítězili ve 184 z celkového počtu 338 jednomandátových okrsků, což jim zaručuje zisk pohodlné parlamentní většiny.

„Kanada se stává zemí, kterou byla dříve. Porazili jsme strach nadějí. Porazili jsme cynismus tvrdou prací. Porazili jsme negativní, rozdělující politiku pozitivní vizí, která Kanaďany sjednocuje,“ prohlásil nový premiér Trudeau.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi