Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Rusko a USA bok po boku v Sýrii? Velmoci podepsaly dohodu o spolupráci

Autor: mb - 
21. října 2015
10:40

Rusko a Spojené státy podepsaly memorandum, které má předejít „incidentům“ mezi letectvem obou velmocí v Sýrii. Text dohody údajně počítá i se vzájemnou pomocí Ruska a USA v „kritických situacích“. Memorandum však řeší pouze čistě technické otázky, Moskva a Washington se nadále rozcházejí v pohledu na způsob řešení syrské krize.

„Jedná se o dohodu praktického rázu. Reguluje vzlety letadel i dronů ve vzdušném prostoru Sýrie. Memorandum určuje pravidla a omezení, která mají zabránit incidentům mezi vzdušnými silami Ruska a Spojených států,“ prohlásilo ruské ministerstvo obrany.

O co přesně jde?

Obě mocnosti zřídí komunikační kanál, který bude pracovat 24 hodin denně a údajně se počítá i se vzájemnou podporou v kritických situacích. Jak by měla případná pomoc přesně vypadat, je však nejasné. Podle mluvčího ruského ministerstva obrany Igora Konašenkova Washington odmítá koordinaci záchranných operací v případě sestřelení letadla. „Pokud jde o záchranu pilota, nejedná se o otázku hodin nebo dokonce minut, ale pouhých sekund. Život pilota bude záviset na naší spolupráci. Bohužel naši západní kolegové si stále neuvědomují závažnost situace,“ prohlásil Konašenkov.

Vynucená spolupráce?

Samotný Pentagon okomentoval podepsání chladně: „Nepočítáme se sdílením informací výzvědných služeb nebo koordinací útoků. Dohoda neznamená, že USA podporují ruskou politiku v Sýrii, právě naopak. Ruská strategie v Sýrii je kontraproduktivní a jejich podpora Asadova režimu jen zhorší situaci v Sýrii, kde zuří občanská válka,“ prohlásil mluvčí Pentagonu Peter Cook. Mezitím Rusko zveřejnilo záběry, které mají dokumentovat „hustý letecký provoz“ v syrském vzdušném prostoru. Na záběrech je vidět americký dron, který okamžitě vyklidil pozice, když se přiblížil ruský letoun.

Ruské rýpnutí

V podobně strohém duchu se vyjádřilo i ruské ministerstvo obrany. Ačkoli přímo nejmenovalo USA, označilo nálety koalice, které vedou Spojené státy, za nezákonné: „Naše vojsko operuje v Sýrii na základě žádosti legitimní vlády, kdežto užití síly jedné země na území druhé bez souhlasu tamní vlády nebo rezoluce Rady bezpečnosti OSN, není v souladu s mezinárodním právem.“

Asad v Moskvě

Mezitím syrský prezident Bašár Asad (50) zavítal do Moskvy, kde se sešel se svým protějškem Vladimirem Putinem (63). „Prezidenti jednají o boji proti teroristickým jednotkám, který probíhá za ruské pomoci, a o podpoře syrské armády při ofenzivě. Dále mají na pořadu dne různé otázky bilaterálních vztahů,“ prohlásil mluvčí Putina Dmitrij Peskov (48). Bašár Asad při schůzce prohlásil, že „pokud by Rusko nezasáhlo, teroristé by v Sýrii ovládli větší území.“

Zobrazit celou diskusi