Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Americké Ohio odložilo popravy: Nedaří se jim sehnat smrtící látky

Ohio přerušilo popravy nejméně na dva roky; nemá smrtící látky.
Ohio přerušilo popravy nejméně na dva roky; nemá smrtící látky.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
20. října 2015
07:57

Americký stát Ohio rozhodl o přerušení výkonů trestu smrti nejméně na dva roky. Podle agentury AP k tomu úřady přiměly obtíže při shánění látek do smrtících injekcí, které řada farmaceutických firem odmítá poskytovat k popravám. Odloženy kvůli tomu budou popravy nejméně 12 lidí.

Ohijským věznicím došly chemikálie používané do smrtících injekcí, a proto v pondělí úřad spravující nápravná zařízení oznámil přerušení poprav. Republikánský guvernér a prezidentský kandidát John Kasich vydal výnosy, které odkládají popravy 11 lidí chystané na příští rok i jednu plánovanou na rok 2017 na pozdější dobu.

Přerušení poprav má věznicím poskytnout dostatek času na shánění dosud používaných látek či vyzkoušení nových chemikálií, které by se daly k popravám použít.

Ohio se tak stává dalším státem USA, které mají problémy s prováděním trestů smrti kvůli nedostatku smrtících látek. Začátkem října pozastavil popravy soud v Arkansasu, na nějž se obrátila skupina odsouzenců k smrti se žádostí, aby nařídil úřadům zveřejnit informace o původu kombinace používaných látek. Virginie si zase musela k jedné z poprav půjčit nedostatkový medikament pentobarbital od Texasu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi