Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Čelisti na Havaji. Žralok pokousal v jeden den hned dva lidi

Autor: kle - 
18. října 2015
18:55

Žralok tygří je zřejmě původcem dvou vážných zranění, které si lidé odnesli z havajského pobřeží. Oba napadení muži (44 a 33 let) skončili v nemocnici s rozsáhlým poraněním nohou. Tento měsíc je to u břehů Havaje již třetí útok, informovala o tom v neděli CNN.

První útok je ze sobotního rána. Čtyřiačtyřicetiletý muž plaval mezi ostrůvkem Mokulua a pláží Lanikai na návětrné straně ostrova Oahu, když na něj žralok zaútočil. „Muž byl převezen do nemocnice s rozsáhlými poraněnými na obou nohách. Jeho stav je kritický,“ řekla mluvčí nemocnice Shayne Enright.

K dalšímu útoku došlo ještě téhož dne večer. Třiatřicetiletého muže pokousal žralok mimo oblíbenou turistickou oblast Waikiki. Podle CNN si byl muž zaplavat se známým přibližně 45 až 90 metrů od břehu. Svědci prý slyšeli křik „911“ a mávání pádlem. Muže zachránilo několik kajakářů. „Jeho zranění jsou velmi vážná, a to na obou nohou. Visí těsně nad kotníky,“ uvedla mluvčí.

Bylo to stejné zvíře?

Vyšetřovatelé zatím neidentifikovali druh žraloka, který útočil. Podle svědků šlo ale o přibližně dvoumetrového žraloka tygřího. Tomu se přezdívá rovněž „mořská popelnice“, protože nepohrdne téměř žádným druhem potravy včetně odpadků.

Podle amerického Národního úřadu pro oceán a atmosféru patří žralok tygří mezi druhy člověku nebezpečné, který často útoční nevyprovokovaně a má na kontě řadu smrtelných případů.

Na Havaji to byl už třetí žraločí útok tento měsíc. Před osmi dny přišel o část nohy surfař na severním pobřeží ostrova.

Člověk je větší predátor než žralok, podívejte se:

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

byvalyvoliccssd4 ( 19. října 2015 07:57 )

...pokousal v jeden den hned dva lidi... Asi rád poslouchá stereo.

rodrigues ( 18. října 2015 19:28 )

Lidé (a především Američani) si myslí, že jsou páni světa a na vrcholu potravního řetězce a že nad ně není...tento predátor se vyvinul k dokonalosti před více než 200 miliony let...v tomto ohledu, v jeho přirozeném prostředí (samozřejmě) nemá žádný tvor šanci. Zde by byl na místě RESPKT!

Zobrazit celou diskusi