Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Papež svatořečil vůbec první manželský pár. Za vzor má rodiče jeptišky

Autor: ČTK, kle - 
18. října 2015
16:30

Papež František poprvé v moderních dějinách svatořečil manželský pár; rodiče katolické světice Terezie z Lisieux z 19. století. Manželé Louis a Marie-Azelie Martinovi se podle Františka vyznačovali pokorou a laskavostí. Kromě nich hlava římskokatolické církve kanonizovala další dvě osobnosti.

Na nedělní kanonizační mši papež všechny nové světce označil za vzor pro všechny díky jejich „mimořádné pokoře a dobročinnosti“.

Francouzská jeptiška Terezie z Lisieux patří mezi nejuctívanější postavy katolické církve a svatořečení jejích rodičů má podle agentury Reuters vyzdvihnout úlohu rodičů při výchově dětí k duchovnosti a lidskosti.

Papež ocenil, že rodiče Terezie v rodině praktikovali křesťanské obřady a každý den „vytvářeli prostředí důvěry a lásky“, které předurčilo povolání jejich dcer.

Martinovi měli devět dětí, z nichž ale čtyři zemřely při porodu. Všech pět přeživších dívek se stalo jeptiškami a jednou z nich byla Terezie z Lisieux, která zemřela v roce 1987 ve svých čtyřiadvaceti letech na tuberkulózu.

Květinka stojí po boku Jany z Arku

Karmelitánka, známá pod přezdívkou „Květinka“, se stala světoznámou poté, co jí posmrtně vyšla sbírka úvah o víře Příběh duše. Za svatou byla prohlášena v roce 1925 a v roce 1944 ji papež Pius XII. prohlásil za spolupatronku Francie spolu s Janou z Arku.

Nedělního ceremoniálu se zúčastnili i italský chlapec a španělská dívka, kteří podle církve porazili nevyléčitelné nemoci poté, co se jejich rodiče modlili k Martinovým.

Kromě manželů Martinových kanonizoval papež kněze Vincenza Grossiho, jenž zemřel v roce 1917 a většinu života zasvětil pomoci chudým v severní Itálii, a španělskou jeptišku Marii Isabel Salvat y Romerovou (1926–1998) z kongregace Sester Tovaryšstva Sv. Kříže.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi