Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Islamisté chtěli odpálit mešitu na Sibiři, tvrdí Rusové. Plány ladili v Turecku

Rusové obvinili dva muže, kteří prý jako islamisté plánovali teroristický útok proti mešitě na Sibiři.
Rusové obvinili dva muže, kteří prý jako islamisté plánovali teroristický útok proti mešitě na Sibiři.  (Autor: Reuters/ČTK)
Autor: ČTK, kle - 
15. října 2015
10:49

Ruská policie obvinila dva muže z přípravy pumového atentátu proti mešitě na západní Sibiři. V Moskvě to ve čtvrtek oznámil mluvčí ruských vyšetřovatelů Vladimir Markin. Obvinění se podle policistů hlásí k teroristické organizaci Islámský stát (IS).

Rizvan Agaširinov a Abdula Magomedalijev měli podle vyšetřovatelů mezi říjnem 2013 a dubnem 2014 jako členové organizované skupiny připravovat teroristický útok na mešitu v západosibiřském městě Pyť-Jach, které leží při řece Ob asi 250 kilometrů východně od Chanty-Mansijsku.

Z vyšetřovacích spisů podle agentury TASS vyplývá, že zatčení svůj čin připravovali v Turecku. Do skupiny přívrženců IS údajně patřily i další osoby, které jsou na útěku.

Ruské letectvo od konce září bombarduje údajné pozice IS v Sýrii a z raketových křižníků v Kaspickém moři ostřeluje základny syrských povstalců střelami s plochou dráhou letu. Podle ruských činitelů ale operace ruské armády na Blízkém východě zatím nemají vliv na aktivitu islámských extremistů na území Ruské federace.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi