Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Máme cystickou fibrózu, ale jsme nádherné! Sedmdesátka žen otevřeně promluvila o své nemoci

Autor: lm - 
14. října 2015
06:47

Trpí cystickou fibrózou, ale nejvíce je trápí, že ostatní je odsuzují. Sedmdesát sedm žen s nevyléčitelnou nemocí odvážně zapózovalo, aby světu ukázaly, že i přes všechny jizvy na těle i duši jsou nádherné.

Cystická fibróza je vážné a nevyléčitelné onemocnění, které postihuje dýchací a trávicí soustavu. Nemocným se v těle tvoří hustý hlen, kvůli kterému se jim obtížně dýchá a způsobuje jim i neprůchodnost střev. Pacienti se dožívají zhruba 30–40 let. Jedním z příznaků je, že nemocní mají v potu více soli. Kniha pojednávající o ženách trpících touto nemocí proto nese název Salty Girls (v překladu Slané dívky).

Celkem 77 žen se přihlásilo do projektu fotografa Iana Pettigrewa (46) a svěřily se mu se svými životními příběhy. Ženy si nejčastěji stěžovaly na to, jak se k nim ostatní chovají kvůli jejich vzhledu. Nejedna si vyslechla, že je anorektička nebo bulimička. Za podvyživený vzhled ale může právě cystická fibróza, která negativně ovlivňuje trávení. „Lidé na mě a přátele volali sociálku, protože si mysleli, že jsem závislá na drogách a neměla bych se pohybovat okolo dětí,“ svěřila se jedna z nich.

Fotograf Ian, který sám touto nemocí trpí, chtěl svou knihou na závažné onemocnění upozornit veřejnost a ukázat, že nemocné ženy jsou i přes nepřízeň osudu krásné. „Představte si, jak je těžké být ženou v současné společnosti, když vám média předkládají obrázek dokonalosti a lidé vás uráží kvůli vzhledu. Je to neustálý boj, abyste tomuto konceptu ‚krásy‘ dostáli. A teď si představte, že máte jizvy po dvojité transplantaci plic, jizvy po transplantaci jater a slinivky, jizvy po operaci střev či centrální žilní katetr,“ píše se v předmluvě knihy. Bližší informace (v anglickém jazyce) o publikaci můžete najít na těchto stránkách.

Bohužel před uveřejněním knihy čtyři ženy nemoci podlehly a pětice jich momentálně na jipce bojuje o přežití.

pea.p ( 14. října 2015 09:47 )

Jsou to normální holky, které ale mají život o dost těžší než většina z nás . A to že si prošly operacemi po kterých jim zbyly jizvy? A co. Jsou mnohem víc hezké než spousta zmalovaných a znuděných náctek co se cpou dortíčkama a zalívají to colou a pak špulí hubu na fcb profilu. Já jim fandím. Nemají život jednoduchý a přesto si ho umí užívat.

andorea ( 14. října 2015 08:11 )

Ale no tak ...

Zobrazit celou diskusi