Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Let MH17 sestřelil Buk, oznámili vyšetřovatelé. Na palubě zahynulo 298 lidí

Autor: ČTK, shp - 
13. října 2015
13:35

Překvapení se nekoná. Nizozemští vyšetřovatelé podle všech očekávání oznámili, že malajsijský boeing MH17 sestřelila loni nad Donbasem raketa Buk. Útočníci ji odpálili z východní Ukrajiny. Podezření padá na Rusy nebo proruské povstalce. Ti však z vystřelení rakety obviňnují Ukrajince...

Aerolinky si měly být vědomy rizika přeletů nad válečnou oblastí, píše se ve zprávě, z níž citovala agentura Reuters. Souběžná zpráva ruské zbrojovky Almaz-Antej vyznívá jinak. Podezření z vypálení rakety však padá právě na Rusy.

Letoun byl v polovině loňského července sestřelen nad územím válkou zmítaného Donbasu, v troskách zahynulo 298 lidí, z toho asi dvě třetiny Nizozemců. Nizozemská zpráva se má zabývat příčinami katastrofy, o viníkovi má rozhodnout souběžné policejní šetření.

Video  Video nizozemské komise ukazuje, jak byl let MH17 sestřelen.  - Onderzoeksraad voor Veiligheid
Video se připravuje ...

Kyjev a jeho západní spojenci obviňují z útoku na letoun povstalce vyzbrojované Moskvou či přímo ruskou armádu. Rusko varovalo před unáhlenými závěry, podle něj je nejpravděpodobnější příčinou katastrofy raketový útok ukrajinského bojového letounu.

Ruské rakety země-vzduch typu Buk podle některých tvrzení údajně používali povstalci, ve výzbroji ji ale má i ukrajinská a ruská armáda. Policejní vyšetřování, které organizuje nizozemská prokuratura, má skončit letos v prosinci, podle některých zdrojů ale možná až v polovině příštího roku.

tuba24 ( 13. října 2015 19:05 )

comu ty veris je uplne kazdemu u perdele 1. vysetrovanie leteckej havarie trva roky. To nie je ako vo fasistickom rusku, kde Putin nieco povie a vsetci to odkyvaju. 2. rusov nikto nema ako nachytat. Vedia ze sa nikdy nezisti, kto stlacil tlacidlo a vyysetrovanie to ani nezistovalo. 3. kazdy svojpravny clovek ktory nekolaboruje s ruskymi fasistami davno vie ze to lietadlo zostrelili rusi. Par vymletych fanatikov ako ty na tom nic nezmeni

tuba24 ( 13. října 2015 18:59 )

a k comu by sa mali? Proruski teroristi sa sami priznali ze zostrelili antonov a po par hodinach zistili ze to antonov nebol ale bolo to civilne lietadlo. Navyse proruski teroristi nikdy nevlastnili ani jedno lietadlo, naco by ukrajinci pouzivali protilietadlove zbrane?

anka ( 13. října 2015 18:18 )

co, jako to ze se pro-rusti rebelove priznali k chybe

eliska963852 ( 13. října 2015 16:31 )

Když proruští separatisté zjistili, že je to civilní letadlo, vrhli se na mrtvé, aby je okradli. Prostě rusáci, neúcta k životu, k mrtvým, neúcta k ničemu.

eliska963852 ( 13. října 2015 16:08 )

Kam se vlastně poděla Putinova stvůra, Strelkov?

Zobrazit celou diskusi