Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Američané mají Plzeňský Prazdroj. Koupí ho i s majitelem za 2,5 bilionu

Autor: ČTK, kle - 
13. října 2015
10:35

V Plzni jsou znovu Američané. Jen není jisté, jestli je budou místní vítat tak jako při osvobození v roce 1945. Světová pivovarnická jednička Anheuser-Busch InBev se dohodla na koupi světové „dvojky“ a svého rivala SABMiller, majitele Plzeňského Prazdroje. Podle agentury Bloomberg jej koupí za zhruba 68 miliard liber, tedy asi 2,5 bilionu korun. Společný podnik SABMiller a AB InBev ovládne třetinu světového trhu.

O dosažení rámcové dohody, která je předpokladem budoucí oficiální nabídky, v úterý informovaly obě firmy. Anheuser-Busch InBev o dohodu se SABMiller usiloval téměř měsíc, jeho předchozí nabídky ale narazily na odpor.

Firmy ve společném prohlášení uvedly, že jejich rady dospěly k „rámcové dohodě o klíčových podmínkách možné doporučené nabídky“.

AB InBev podle těchto podmínek zaplatí za většinu akcií svého konkurenta 44 liber za akcii v hotovosti. Je to zhruba 50 procent nad závěrečnou cenou akcií SABMiller ze 14. září, den před zprávou o zájmu AB InBev o druhého největšího výrobce piva.

Poprvé nabídl AB InBev za jednu akcii SABMilleru 38 liber. Nabídku minulý týden zvýšil na 42,15 GBP v hotovosti. Podle pondělních zpráv za něj naposledy nabízel 43,50 GBP. I přesto svou nabídku ještě zvýšil.

Posila pro spory s Budvarem?

Skupina AB InBev vznikla v roce 2008, kdy belgický pivovar InBev převzal za 52 miliard dolarů amerického konkurenta Anheuser-Busch. Ve svém portfoliu má asi 200 značek z celého světa. Od Anheuseru zdědil AB InBev řadu dlouhodobých právních sporů s českobudějovickým Budvarem o značku Budweiser a její různé obměny. Loni skupina koupila budějovický pivovar Samson.

SABMiller, který se z jihoafrického výrobce piva stal světovou pivovarskou dvojkou, expandoval od 90. let prostřednictvím řady akvizic. Začal převzetím Plzeňského Prazdroje a dalších pivovarů ve střední a východní Evropě, pokračoval koupí nizozemského Grolsche a americké Miller Brewing.

Podívejte se do plzeňského pivovaru:

stanislavpolacek ( 13. října 2015 12:21 )

Američané jsi mohou strčit do zádele celý Plzeňský Prazdroj stelně se ty sračky nedají pít. Na dobře vychlazený Budvárek stejně mít nebudou.Sami neumí nic tak musí skupovávat pivovary kde se dá.

tgbg ( 13. října 2015 11:40 )

Lepší, než když to skupují Číňani. Ti ani neví, jak pivo vypadá.

Zobrazit celou diskusi