Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Obrovský sesuv půdy v Guatemale: Nejméně 264 mrtvých a 40 pohřešovaných!

Autor: ČTK - 
11. října 2015
10:53

Nejméně 264 mrtvých těl už záchranné týmy vyprostily z mohutného sesuvu půdy, který minulý týden zasypal guatemalskou obec Santa Catarina Pinula. Dalších 40 lidí se stále pohřešuje, uvedl mluvčí záchranářů, ale úřady už moc nepředpokládají, že by se podařilo ještě najít někoho živého.

Počty pohřešovaných se ale neustále mění - jen před dvěma dny uvedla guatemalská národní agentura pro přírodní katastrofy Conred, že pohřešováno je stále ještě 350 osob; vyproštěno tehdy bylo 220 mrtvých těl.

Vyprošťovací práce budou pokračovat i během dneška, i když úřady nepředpokládají, že by ještě nalezly někoho živého. V pondělí se pak oficiální činitelé sejdou, aby rozhodli, zda operaci ukončí.

Minulý týden v noci ze čtvrtka na pátek se nedaleko hlavního města Guatemaly utrhl následkem vydatných dešťů svah, který zavalil více než sto domů místních obyvatel. Jeden z nejhorších sesuvů půdy, jaký Střední Ameriku v tomto století postihl, pohřbil zaživa celé rodiny.

Ve středu guatemalské úřady vyhlásily celou oblast v okolí sesuvu za neobyvatelnou. Bez střechy nad hlavou se tak rázem ocitli i lidé, kteří při neštěstí o své domy nepřišli.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi