Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rusko se bije do prsou za boj s islamisty: Zasáhlo za den přes 50 cílů v Sýrii

10. října 2015
16:11

Rusko oznámilo, že vystupňovalo svou leteckou kampaň proti ozbrojencům z hnutí Islámský stát (IS) v Sýrii. Za posledních 24 hodin Rusové uskutečnili 64 leteckých výpadů a zasáhli 55 cílů, oznámilo ministerstvo obrany. Podle místních pozorovatelů ale několik náletů zasáhlo oblasti na západě země, kde islamisté téměř nejsou, uvedla agentura Reuters.

Podle mluvčího ruského ministerstva obrany Igora Konašenkova zasáhli Rusové v Sýrii za uplynulých 24 hodin 55 cílů. Tyto cíle měl podle něj pod kontrolou Islámský stát a patřily "militantům a teroristům". Šlo prý zejména o řídící střediska, sklady zbraní a výcvikové základny v provinciích Rakka, Hamá, Halab a u Damašku.

První ze jmenovaných provincií leží na východě Sýrie a patří mezi baštu islamistů, ostatní zmíněné provincie se nacházejí na západě země a islamisté tam nemají příliš velkou moc, poznamenala agentura Reuters.

Právě v Halabu ovšem bojovníci IS v posledních dnech významně postoupili a obsadili několik vesnic, které měly dosud pod kontrolou jiné povstalecké skupiny.

Západ rozpačitý z výsledků

Rusko, které je jedním z hlavních spojenců syrského prezidenta Bašára Asada, začalo s bombardováním v Sýrii 30. září. Jak Moskva uvedla, cílem jejich leteckých úderů jsou ozbrojenci z hnutí Islámský stát, ale i z dalších opozičních skupin.

Syrští povstalci i západní státy obvinili Moskvu, že je její letecká kampaň, která je doplněná pozemními útoky syrských jednotek, zacílena hlavně na povstalecké skupiny, které nemají s islamisty nic společného. Mezi těmito skupinami jsou i bojovníci vycvičení Spojenými státy.

xaria ( 11. října 2015 11:02 )

Vivat Putin!!!!!!!!!!!!!!!!krysy muslimské vyhladit!!! do jednoho!!!!a ameriku můžou vzít sebou, výsledky její politiky jsou jasné!

rodrigues ( 11. října 2015 09:06 )

Bravo RF, obrovská gratulace...jen tak dál Vladimire Vladimiroviči, přeji přesnou mušku. Ušáci jsou v zádeli a nepomůže jim z těch sraček ani jejich lživá propaganda a houf koaličních zaprodanců.

valduk ( 11. října 2015 08:54 )

Výborná práce! Oč by Amíkům bylo tepeljc (případně studenějc - těm mrtvejm), kdyby tihle pankharti nepadli v Grozným a Afgánu! I kdyby jen každej stej se stal aktivním teráčem! Počítej!

verajc ( 11. října 2015 08:11 )

o tom se ale v dnešní demokracii nesmí mluvit nnahlas

turan ( 11. října 2015 08:05 )

To sme videli v Čečenskej válke rozbombardovaný Groznyj-100 000 a v Afganistane 1 000 000 mŕtvych civilistov

Zobrazit celou diskusi