Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Sebevražedný atentát v Turecku: Nejméně 86 mrtvých a 200 zraněných

Autor: val, ČTK - 
10. října 2015
11:16

Centrem turecké Ankary v sobotu ráno otřásly dvě mohutné exploze, při kterých zahynulo nejméně 86 lidí a 200 utrpělo zranění. Ztráty uvedl ministr zdravotnictví. Příčina výbuchů, které se odehrály krátce před začátkem mírového pochodu, se vyšetřuje. Turecká vláda označila exploze za teroristický čin, spekuluje se, že šlo o útok sebevražedného atentátníka.

Cílem výbuchů byl zřejmě mírový pochod, který byl v hlavním městě Turecka svolán na sobotní dopoledne a který měl apelovat na ukončení násilí mezi tureckou armádou a kurdskými separatistickými jednotkami. Podle turecké vlády šlo o teroristický čin.

Podle svědků následovaly dva výbuchy těsně po sobě krátce po 10:00 místního času (09:00 SELČ) na křižovatce poblíž frekventovaného hlavního železničního nádraží. Tam se před začátkem pochodu shromažďovali zejména příznivci prokurdské Lidové demokratické strany (HDP), uvedl deník Hürriyet.  

K nádraží se okamžitě sjely stovky policistů a zdravotníků, zasahoval i záchranářský vrtulník. Policie okolí nádraží vyklidila a při rozhánění zbylých demonstrantů dokonce použila střelbu do vzduchu, uvedla agentura AFP.  

Turecký premiér Ahmet Davutoglu svolal kvůli tragické události zasedání bezpečnostní rady. V poledne se sešel mimo jiné s ministry vnitra a zdravotnictví, šéfem policie a rozvědky a starostou Ankary. Dorazil také turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. 

V Turecku se budou 1. listopadu konat předčasné parlamentní volby. Už před předchozími volbami v červnu se prokurdská HDP několikrát stala terčem útoků. Ten nejkrvavější se odehrál na předvolebním mítinku ve městě Diyarbakir, kde nastražená nálož s výbušninou TNT 5. června zabila čtyři lidi a stovku dalších zranila. 

Okamžik výbuchu, kdy lidé tančí na mírovém pochodu: 

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

gabreta ( 11. října 2015 02:58 )

Že by se roze*sírání dostalo už na hranice EU? Ono ale v podstatě tady s uprchlíkama už je.

naidka ( 10. října 2015 21:08 )

To může platit i na Merkelovou.

mandat ( 10. října 2015 20:20 )

Jeste utecenci z Turecka u nas chybi.

maxovskej ( 10. října 2015 18:41 )

ALLÁH AGBAR MUSLIMOVÉ ZAČÍNAJÍ ŘÁDIT TO UŽ BRZY BUDE I V NAŠICH VELKÝCH MĚSTECH, JSOU JICH V EVROPĚ STATISÍCE MOŽNÁ I MILIONY..

jikar ( 10. října 2015 18:08 )

Všechny podobné akce jsou výsledkem nenávisti a nesnášenlivosti ve společnosti. Většinou jde o motivy národnostní a náboženské, v minulosti i Evropu postihlo násilí politické. Proto je nebezpečný každý politik či komentátor, který podobné nálady ve společnosti vyvolává.

Zobrazit celou diskusi