Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Záhada: Veverky, ptáci i stonožky si rozumí všude na světě. Kromě Nového Zélandu

Autor: Tomáš Polák - 
11. října 2015
07:00

Nevadí, že jde o jiné druhy - veverky a malí ptáci si navzájem rozumí. Díky důmyslnému komunikačnímu systému, který se pokouší rozklíčovat americký odborník na zvířecí komunikaci Erick Greene, si tak mohou vzájemně zachránit životy. Využít toho se pokouší i stonožky.

„Existují dva velmi odlišné typy zvukových alarmů, které používají malí ptáci,“ řekl Greene na půdě své domovské University of Montana. Tím vůbec nejrozšířenějším je tzv. sít, což je krátký vysoko-frekvenční zvuk, který malí ptáci využívají, aby ostatní upozornili na nedalekou přítomnost predátora. „Když ho ostatní slyší, okamžitě se rozhlédnou a pokud nejsou moc blízko predátora, schovají se do nejbližšího úkrytu. Pokud predátora vidí, přestanou se hýbat klidně na několik hodin,“ vysvětlil odborník Blesk.cz.

Podle výzkumu profesora Greena ale taková komunikace není limitována pouze na ptáky. „Prakticky totožný signál“ využívají i veverky, ba dokonce jeden druh stonožky. Ty ale z jiných důvodů. Spíše než jako altruistické upozornění ostatních se stonožky snaží zachránit jen samy sebe. „Veverky a ptáci mají podobné predátory, ale stonožky využívají stejný zvukový signál, jen aby zmátly své predátory,“ řekl Greene.

V případě, kdy stonožka vycítí přítomnost opeřeného predátora, svým stlačením produkuje stejný signál jako ptáci při registrování svého predátora. Než aby zbytečně riskoval život, pták se raději schová a nechá stonožku na pokoji.

Stejnou komunikační strategii podle Greena navíc využívají všichni malí ptáci na světě. Americká veverka by tak bez problému rozuměla české sýkorce. „Funguje to všude na světe kromě Nového Zélandu, který je prostě divný,“ žertoval odborník.

Právě Nový Zéland se podle vědců odtrhl od zbytku světa zhruba před 80 milióny let, ještě před tím, než na něm byli vůbec nějací savci. Komunikační systém sdílený všude na světa tak na Zélandu nefunguje. „Původně neměl Nový Zéland mnoho dravců, právě proto je nyní velké procento tamních ptáků ohrožených. Nerozpoznávají kočku nebo lasičku jako nebezpečí,“ řekl Green. 

woafn ( 11. října 2015 11:20 )

 MIMORADNA VYZVA !!! Dnes se kona dalsi rocnik sadistickeho dostihu Velka Pardubicka. Opet budou v obrovskem ohrozeni zivoty a zdravi nadhernych dostihovych koni, kteri jsou nuceni svymi ziskuchtivymi majiteli byt bezohledne stvani v tomto extremne nebezpecnem dostihu i za cenu jejich ukrutne smrti na Taxisu. Takto se dokaze k temto nadhernym a uslechtilym zviratum chovat pouze ta nejodpornejsi bestie na teto planete - Homo Dementis. Loni tuto zvracenou "zabavu" zaplatila svym zivotem nadherna klisna Zulejka, ktera po padu umirala na Taxisu v ukrutnych bolestech. Porad mam ten zaber jak umirala pred ocima. Hlavne, ze se "panstvo" na tribunach i u TV pobavilo a mohlo sazet na poradi. Mne tento dostih kazdy rok uz desi od leta!!! Vyzyvam proto vsechny opravdove milovniky techto nadhernych zvirat, kteri se maji moznost dnes odpoledne dostavit k dostihovemu zavodisti v Pardubicich k usporadani opravdu mohutne protestni akce, ktera by donutila poradatele tento dosti ZRUSIT.

Zobrazit celou diskusi