Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Spojené státy varují Rusko: Za Sýrii zaplatíte

Autor: ČTK, mb - 
9. října 2015
10:43

Rusko už brzy začne mít ztráty v Sýrii, a dokonce zemi hrozí útok na jejím vlastním území. Mrazivé varování vyslovil americký ministr obrany Ashton Carter (61). Saúdská Arábie a státy Perského zálivu navíc údajně chystají opatření, která mají podpořit jednotky bojující proti syrskému prezidentovi Bašáru Asadovi (50).

„V minulých dnech jsme mohli být svědky neprofesionálního chování ruských jednotek. Narušily turecký vzdušný prostor, který je vzdušným prostorem NATO! Vystřelily rakety z Kaspického moře, aniž by nás předem upozornily, podporují pozemní ofenzivu Asadova režimu, což vyvrací jejich tvrzení, že jsou v Sýrii, aby bojovali proti Islámskému státu. To bude mít pro Rusko následky…, právem se obává útoku na svém území. Také očekáváme, že v následujících dnech začnou mít Rusové v Sýrii ztráty na životech,“ domnívá se americký ministr obrany Ashton Carter.

Džihád proti Rusku a Asadovi

Ačkoliv Carter neupřesnil, kdo by měl útočit na území Ruska, měl zřejmě na mysli islamisty. Ruská intervence pobouřila státy Perského zálivu, ty totiž trvají na tom, že Asad musí být odstraněn z politického života Sýrie.

Desítky významných muslimských kleriků vyzvaly „pravé muslimy, aby v boji proti Asadovi poskytli veškerou morální, politickou, materiální a vojenskou podporu.“ Anonymní zdroj z Kataru pak britským médiím potvrdil, že tímto prohlášením kleriků dojde k obratu: „S výzvou k džihádu se vše mění. Každý půjde bojovat, dokonce muslimové, kteří nyní popíjejí v barech. Na světě je 1,5 miliardy muslimů. Dovedete si představit, co se bude dít, když byť jen jedno procento uposlechne výzvy?“ 

Sebevědomé Rusko

Rusko ovšem jakékoliv námitky jednoduše ignoruje. Naopak, své nálety v Sýrii ještě zesílilo. „Podnikli jsme v noci 22 náletů, zasáhli 27 teroristických cílů na syrském území, z toho 8 základen Islámského státu a 11 výcvikových táborů,“ uvedlo ruské ministerstvo obrany ve svém prohlášení. Americká média však informovala, že ne všechny ruské útoky jsou přesné. Střely vypálené z lodi na pozice Islámského státu prý spadly v Íránu. Rusko tuto informaci popřelo, stejně tak Írán. Informaci nakonec nepotvrdily ani Spojené Státy. Agentura Reuters, která informaci zveřejnila jako první, se ale odvolává na „dva anonymní americké armádní zdroje.“

USA a Rusko proti islamistům?

Moskva by s Washingtonem své akce ráda koordinovala, to ovšem USA zatím odmítají. „Nejsme připraveni spolupracovat na strategii, která je, jak jsme vysvětlili, chybná, tragicky chybná,“ odmítl možnost spolupráce Carter. USA jsou podle něj ochotny vést pouze rozhovory o technických otázkách, aby zajistily bezpečí pilotů. Podle Pentagonu minimálně v jednom případě musela aliance upravit letový kurs, aby se letouny nebezpečně nepřiblížily.