Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nové fotky NASA: Pluto má modrou oblohu a na povrchu led

Autor: David Klempíř - 
8. října 2015
19:50

NASA zveřejnila první barevné snímky Pluta pořízené sondou New Horizons. Je na nich vidět modrá atmosféra, a dokonce vodní led na povrchu trpasličí planety. Pluto tak z pozice okraje naší sluneční soustavy kandiduje na vesmírnou celebritu letošního roku.

„Kdo by očekával v Kuiperově pásu modrou oblohu? Je to velkolepé,“ neskrýval nadšení Alan Stern, vědec z týmu sondy New Horizons.

Částice v atmosféře Pluta jsou podle vědců ve skutečnosti pravděpodobně šedé či červené. Modrá barva je způsobena konkrétním rozptylem slunečních paprsků. „Tento nápadně modrý odstín nám pomůže odhalit více o tamní atmosféře,“ věří další z výzkumníků Carly Howett.

Voda na hranicích sluneční soustavy

Druhou novinkou je snímek s modře vyznačenými oblastmi, v nichž se vyskytuje vodní led.

Nové snímky Pluta, které zveřejnila NASA, berou dech. Takto okraj naší sluneční soustavy ještě nikdo dříve nespatřil. Nové snímky Pluta, které zveřejnila NASA, berou dech. Takto okraj naší sluneční soustavy ještě nikdo dříve nespatřil. | NASA

„Velké rozlohy Pluta jsou na první pohled bez vodního ledu,“ řekl k tomu člen vědeckého týmu Jason Cook. „Je to dáno tím, že je v nich led překryt vrstvami jiného než vodního ledu. Vysvětlení, proč se vodní led objevuje pouze někde, je pro nás výzva, na níž pracujeme,“ dodal.

Sonda New Horizons se k Plutu přiblížila v polovině letošního července na nejbližší vzdálenost 12 400 kilometrů. Stala se prvním pozemským aparátem, který trpasličí planetu navštívil za 4,5 miliardy let její existence.

Na cestě je už devět let a nyní letí dál ven na samé hranice sluneční soustavy.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi